https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/millstone-metoda-pro-povolovani-gm-potravin-je-nedostatecna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřMillstone: Metoda pro povolování GM potravin je nedostatečná

21.3.2002 11:32 | PRAHA (EkoList)
Metodu tzv. "podstatné shody", která se používá při povolování vstupu geneticky modifikovaných (GM) potravin na trh naprosto zpochybňuje britský biolog a profesor Sussexské univerzity Dr. Erik Millstone. Podle něj je metoda "podstatné shody" "nevědecká, protivědecká i pseudovědecká" zároveň. Millstone to řekl při představování českého vydání knihy "Genetické manipulace před soudem", kterou vydala česká pobočka Greenpeace.
 

Kniha obsahuje svědectví a znalecké posudky vědců - biologů, genetiků a ekologů - která byly předloženy Královskému soudu v Norwichi v roce 2000. Soud tehdy projednával případ 28 aktivistů Greenpeace (včetně tehdejšího předsedy britské pobočky této organizace lorda Petera Melchetta), kteří sklidili 26. července 1999 úrodu geneticky modifikované kukuřice v Lyngu v anglickém hrabství Norfolk. Aktivisté byli obviněni z krádeže, ale hájili se tím, že se snažili zabránit hrozbě závažného znečištění životního prostředí pylem geneticky modifikované kukuřice tím, že ji sklidí ještě dřív, než stačí vykvést. Norwichský soud nakonec uznal argumenty aktivistů i odborné posudky vědců a všechny obviněné osvobodil.

Jedním z materiálů, obsažených v knize, je i posudek, který pro Královský soud v Norwichi vypracoval dr. Erik Millstone. "Měl jsem soudu předložit vědecký posudek právě na metodu 'podstatné shody'. Soud nakonec můj materiál vůbec neprojednal. Asi soudci nechtěly mé závěry slyšet," říká Millstone.

Metoda "podstatné shody" se využívá při povolování GM potravin pro vstup na trh. Stručně řečeno jde o to, že se porovnává, zda se pozměněná potravina nějak zásadně neliší od potraviny z konvenčních (tj. přirozených, geneticky nepozměněných) surovin. "Problém ale je, že se v rámci této metody potraviny vůbec netestují biologicky, toxikologicky ani imunologicky, ale pouze chemicky," argumentuje Erik Millstone. Zkoumá se tedy například to, jaký je obsah tuků, cukrů a bílkovin, ale už se nezkoumá například to, jaký vliv může mít například pozměněný gen na lidské zdraví. "Samozřejmě, že geneticky pozměněné potraviny nemohou být s konvenčními 'zásadně shodné'," argumentuje Erik Millstone. "Liší se totiž právě v tom pozměněném genu."

Podle doktora Millstonea je metoda "podstatné shody" nevědecká, protože se neprovádí všechny nutné testy, její závěry nejsou vědecky verifikovatelné. Zároveň je to metoda pseudovědecká, protože své "v podstatě komerční marketingové závěry prezentuje, jako by byly vědecké," jak tvrdí Erik Millstone. A za třetí, jde o metodu protivědeckou, protože "pobízí výrobce, aby skutečně vědecké - biologické, toxikologické a imunologické - testy vůbec neprováděli."

Genetické manipulace před soudem
dr. Erik Millstone (vlevo) a mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků (vpravo) dr. erik millstone na tiskové konferencio Greenpeace v Praze 19. 3. 2002
Vedoucí genetické kampaně Greenpeace ČR ing. Zuzana Piknová
Zuzana Piknová a koordinátor kampaní Greenpeace ČR Jan Haverkamp dr. Erik Millstone (vpravo) s překladatelem

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist