https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milos-kuzvart-udelil-letosni-ceny-ministra-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miloš Kužvart udělil letošní Ceny ministra životního prostředí

20.11.2001 20:35 | PRAHA (EkoList)
"Velkým lidem se stávají velké věci", těmito slovy komentoval ministr životního prostředí Miloš Kužvart udělování Ceny ministra životního prostředí. Při své zřejmě poslední příležitosti k udělení Ceny zvolil pestrou sestavu laureátů.
 

Sošku navrženou akademickým sochařem Břetislavem Šípkem převzali v Riegrově sále Obecního domu novinářka Ludmila Rakušanová, režisér Martin Slunečko, předseda Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) a pracovník České inspekce životního prostředí Pavel Šremer (ČIŽP), vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří Vladislava Hamplová, starosta Chotilska Jiří Šťástka (oceněný za boj proti záměru na těžbu zlata v lokalitě Mokrsko), právník Svatomír Mlčoch a Pavel Křížek, pořadatel výstavy "Světlo pro Prahu" a dlouholetý ochránce ptactva. Za tragicky zesnulého botanika Petra Albrechta převzal cenu jeho otec a za zesnulou Alexandru Orlíkovou, která na ministerstvu životního prostředí (MŽP) zahájila vyjednávání s Evropskou unií (EU) bývalá kolegyně.

U všech oceněných zdůraznil ministr jejich celoživotní přínos ochraně přírody a životního prostředí. Ceny ministra jsou udělované od roku 1994 a jejich nositeli jsou, vedle osobností, které výrazným způsobem přispěly ke zlepšení životního prostředí, také nevládní ekologické organizace, časopisy, škola, nadace a průmyslový podnik.

V druhé části večera předával ministr ocenění Ekologicky šetrný výrobek. Ocenění převzali zástupci 5 českých podniků za celkem 8 nových výrobků. Oceněny byly okapové nátěrové hmoty ředitelné vodou firmy Tebas, teplovodní plynové kotle firmy Železárny a drátovny Bohumín (závod Viadrus) a výrobci kancelářského nábytku Josef Šebek, Techo a Schaerf - Rovi. Známka Ekologicky šetrný výrobek je určena výrobkům, které splní náročná nadstandardní kritéria hodnotící jejich vliv na životní prostředí. Cena by měla být i jejich marketingovou výhodou a lákadlem pro zákazníky. Na to, že tomu tak zatím příliš není upozorňovali zástupci oceněných podniků. I proto je třeba vyzdvihnout jejich zájem o ochranu životního prostředí a ministerstvu zůstává velký dluh v propagaci ekologicky šetrných výrobků.

Vedouci CHKO Poodří, PhDr. Vladislava Hamplová Ludmila Rakušanová, novinářka a publicistka Otec tragicky zesnulého botanika RNDr. Petra Albrechta přebírá cenu za svého syna P. Křížek převzal cenu, podle svých slov ,podmínečně´, chce ochránit dravce před smrtí na sloupech s vysokým napětím JUDr. Svatomír Mlčoch, právník
PaedDr. Martin Slunéčko daroval ministrovi dřevo z patagonského stromu, ,který umí naslouchat´ RNDr. Pavel Šremer - člen STUŽ, ČIŽP, bývalý poslanec a disident, signatář Charty 77 Ing. Tomáš Jelínek, zástupce firmy TEBAS, přebírá ocenění Ekologicky šetrný výrobek Ředitel závodu VIADRUS Ing. Martin Wiederman přebírá ocenění Ekologicky šetrný výrobek Cenu Ekologicky šetrný výrobek dostali také výrobci kancelářského nábytku TECHO

Foto: Pavel Činčera/EkoList


reklama

 
Pavel Činčera

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist