https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mimoradna-veterinarni-opatreni-budou-v-zakonech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mimořádná veterinární opatření budou v zákonech

8.11.2001 08:24 | PRAHA (ČIA)
Zejména mimořádná veterinární opatření, která byla na návrh Státní veterinární správy ČR (SVS) v poslední době přijata v souvislosti s nemocí šílených krav (BSE), jsou obsahem novelizace dvou vyhlášek ministerstva zemědělství, které by měly vyjít ve sbírce zákonů v pátek 9. listopadu. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

"Jde o novely vyhlášek č. 286/1999 o zdraví zvířat, jejich dovozu, vývozu a tranzitu a vyhlášky č. 287/1999 o veterinárních požadavcích na živočišné produkty vyhláškami 399/2001 a 400/2001," upřesnil Duben.

Vyhláška č. 399/2001 podle Dubna přesně stanoví, co je specifikovaný rizikový materiál z hlediska nebezpečí přenosu BSE a klusavky. "U skotu, ovcí a koz je to celá lebka (včetně mozku, očí a mandlí) a mícha, a to u zvířat starších 12 měsíců, střevo od dvanáctníku po konečník u skotu všech věkových kategorií a slezina ovcí a koz všech věkových kategorií. Vyhláška též otevírá dveře tomu, aby na základě nových vědeckých poznatků ministerstvo mohlo ve Věstníku označit za specifikovaný rizikový materiál (SRM) i některé další části těl zvířat," uvedl Duben. Vyhláška dále podle jeho slov obsahuje i povinnost jatek, popřípadě dalších zpracovatelů, tento SRM po veterinárním vyšetření na jatkách barvit, a obarvení musí být zřetelné i po zpracování v asanačním podniku. Tento materiál se také musí přepravovat a zpracovávat odděleně.

Vyhláška č. 400/2001 zase zpřesňuje podmínky pro uvádění do oběhu odpadů živočišného původu určených ke krmení zvířat. Pro hospodářská zvířata je třeba dodržet přísné podmínky při výrobě masokostních mouček, které u nás platí od roku 1962 (133 °C, 3 bary, 20 minut), přičemž částice před zpracováním nesmějí být větší než pět centimetrů. Ani takto zpracované se však i nadále nesmějí zkrmovat přežvýkavcům. Použití krmných odpadů ke krmení v zoo a cirkusech (i larev chovaných jako návnady pro ryby) musí schválit příslušná okresní veterinární správa na základě posouzení aktuální nákazové situace. Krmné odpady se přitom musejí skladovat v označených, dobře čistitelných, dezinfikovatelných a uzaviratelných nádobách při teplotě do 10 °C. V obchodech s potravinami nelze skladovat ani prodávat krmné odpady. Je to možné pouze u konzerv a suchých krmiv originálně balených.

"Za zmínku též stojí, že k získání separovaného masa pro potravinářské výrobky nelze použít samozřejmě lebky a páteře skotu, ovcí a koz, ale ani kosti ze zmrazeného masa, dále pak hlavy kanců, králíků, drůbeže, kůže z drůbežích krků, běháky, kosti končetin a ocasní obratle. V této vyhlášce je též začleněno, že se po omračování a vykrvení zvířat nesmí nikterak narušovat nervová tkáň, to znamená, že se nesmí porušit mozek a mícha," řekl Duben. Vyhláška podle něj stanovuje i povinnost vyšetřovat zvířata a zvěř vnímavou na trichinelózu na tuto nemoc takzvanou trávicí metodou. "Pakliže maso jatečného zvířete nebylo na trichinelu vyšetřeno trávicí metodou, musí se "upravit" teplotou -25° C nejméně 240 hodin, jde-li o kusy masa do tloušťky 30 cm a nejméně 480 hodin, jde-li o tlustší," upřesnil Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist