https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miniaturni-kulickovy-sroub-pomaha-rozhybat-elektronove-mikroskopy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miniaturní kuličkový šroub pomáhá rozhýbat elektronové mikroskopy

12.11.2023 22:48 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | EMSL / Flickr.com
Jemný, hladký pohyb o setiny milimetru, který ke správnému fungování potřebují některé části elektronových mikroskopů nebo lékařských robotů při operacích, dokáže zajistit kuličkový mikrošroub vyvinutý společností KSK Precise Motion z Kuřimi na Blanensku. Za součástku, při jejímž sestavování je třeba přesnost na tisíciny milimetru, tedy mikrony, dostala firma zlatou medaili na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně.
 

"Kuličky se do matice vkládají pinzetou. Je to tak jemná práce, že jsme museli zaměstnat ženy s malýma rukama, aby mohly součástku sestavovat," řekl ČTK na veletrhu ředitel firmy Miroslav Ostrý.

Kuličkové šrouby jsou v průmyslu běžné, převádějí rotační pohyb na lineární díky kuličkám, které se pohybují mezi hřídelí a maticí. V tak malé velikosti, jako KSK, je ale dokáže vyrobit pouze několik firem v Evropě.

"Vyrábíme jej v průměrech od pěti milimetrů, se stoupáním závitu od půl milimetru a s velikostí použitých kuliček od 0,6 milimetru," uvedl Ostrý.

Firma s plánováním výroby miniaturního šroubu začala před třemi lety, kdy se na ni obrátilo několik potenciálních zákazníků. Na základě marketingového průzkumu společnost zjistila, že pro takovouto součástku je trh poměrně velký a pravděpodobně poroste. Přesný pohyb kromě elektronových mikroskopů využijí i výrobci lékařských robotů používaných při operacích nebo výrobci v leteckém a vesmírném průmyslu.

"Poté jsme začali zkoumat, na jakých strojích bychom mikrošrouby dokázali vyrábět, museli jsme vyřešit technologii výroby a vymyslet, jak je montovat dohromady. A také vyvinout titěrné převaděče kuliček, které nesmí drhnout. Za touto součástkou je spousta vývoje," řekl ředitel KSK.

Inspiraci firma hledala i u výrobce hodinek, kde se její zástupci zajímali o postupy i vybavení pro montáž drobounkých součástek. V současnosti pokračuje prototypování a testování, začátek sériové výroby společnost plánuje na začátek příštího roku.

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti začal v úterý, potrvá do pátku. Představí se na něm 1312 firem ze 43 zemí, MSV spolu s veletrhy Transport a logistika, Envitech a Woodtec obsadil deset pavilonů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist