https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-do-tri-tydnu-vyda-stanovisko-k-rozsirovani-vodochod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo do tří týdnů vydá stanovisko k rozšiřování Vodochod

30.3.2017 17:42 (ČTK)
Letiště, které patří pod skupinu Penta, má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a soukromých letů.
Letiště, které patří pod skupinu Penta, má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a soukromých letů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí do tří týdnů vydá ověřovací stanovisko k dopadům na životní prostředí pro možné rozšiřování letiště Vodochody. V příštím týdnu rozhodne v přezkumném řízení a následně do 14 dní stanovisko vydá. Informovala o tom mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Proti rozšiřování letiště protestují středočeské obce.
 

"Ověřovací stanovisko je jedním z podkladů pro další kroky společnosti ve věci možného rozšíření letiště Vodochody. Společnost Letiště Vodochody byla již o našich krocích informována," uvedla mluvčí.

Ministerstvo životního prostředí minulý rok rozhodlo, že znovu projedná posudek vlivu na životní prostředí pro rozšíření letiště. Ten je hotový od roku 2013, ale v roce 2014 ho ministerstvo zrušilo pro údajné chyby.

Nejvyšší správní soud zamítl v březnu kasační stížnost resortu proti rozsudku, který rozšíření letiště umožňuje. Přípravy na jeho rozšíření tak pokračují, řekl tehdy Ivo Mravinac, mluvčí investiční skupiny Penta, která je investorem projektu. Podle Roubíčkové ale soud jenom vrátil rozhodnutí ministerstvu k přezkumu. "Nejvyšší správní soud potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze a definitivně tak vrátil ministerstvu přezkum k dalšímu řízení. Ministerstvo tak nyní musí o přezkumu stanoviska EIA rozhodnout znovu," uvedla dnes Roubíčková.

Jak dříve uvedla starostka Máslovic Vladimíra Sýkorová z iniciativy Stop letišti Vodochody, se sdružení obcí, které jsou proti rozšíření letiště, bude dál snažit projektu bránit.

Kladný posudek z roku 2013 obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8 nebo omezení pro noční lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ho ministerstvo v roce 2014 zrušilo. Obce se kromě nadměrného hluku obávaly například dopadu na podzemní vody.

Letiště, které patří pod skupinu Penta, má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a soukromých letů. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun, s jeho provozem může vzniknout až 3000 pracovních míst.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist