https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-dopravy-na-labi-prezentovalo-projekt-vystavby-vodnich-del
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo dopravy na Labi prezentovalo projekt výstavby vodních děl

24.8.2000 16:50 | DĚČÍN (ČIA)
Ministerstvo dopravy a spojů dnes na dolním toku řeky Labe prezentovalo na výletní lodi Ploučnice plánovaný projekt výstavby dvou nízkoprahových vodních děl. Ta mají pro zlepšení splavnosti a regulace dolního toku Labe vzniknout u Malého Března na Ústecku a Prostředního Žlebu v okrese Děčín nákladem necelých sedmi miliard korun. Prezentace byla určena zejména pro ekology a představitele příslušných obecních samospráv, její součástí byla i exkurze.
 

Petr Roth z ministerstva životního prostředí pro ČIA uvedl, že pro budoucí řízení o výjimkách musí předkladatelé projektu doložit, že se z pohledu státu a veřejného zájmu jedná o efektivní a potřebnou investici. Roth současně argumentuje, že v úseku mezi Ústím nad Labem a Děčínem se v současnosti buduje mezinárodní rychlostní koridor a je zde i dostatek vyhovujících silničních komunikací. Vladimír Kadlec z Ředitelství vodních cest je naopak o užitečnosti sedmimiliardové investice jednoznačně přesvědčen. "Pokud obě stavby nebudou provedeny, bude to prakticky znamenat konec vodní dopravy v Čechách," řekl Kadlec.

Proti výstavbě vodních děl na Labi protestují ekologické iniciativy Děti Země a Přátelé přírody. Rejdařská společnost Československá plavba Děčín musí letos již třetí měsíc pro nízký stav vody v dolním Labi zastavovat nebo alespoň omezovat lodní dopravu. V loňském červenci dokonce lodě nejezdily zhruba půl roku. Nízká splavnost dolního úseku Labe mezi Ústím nad Labem - Střekovem a státní hranicí s Německem tak velice negativně ovlivňuje hospodářské výsledky děčínského rejdařství.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist