https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-dopravy-pry-nenasloucha-samosprave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřMinisterstvo dopravy prý nenaslouchá samosprávě

22.9.2001 15:30 | BEROUN (EkoList)
Neúnosná dopravní situace v Berouně vznikla kvůli tomu, že ministerstvo dopravy (MD) nenaslouchalo připomínkám místní samosprávy. EkoListu to sdělil starosta Berouna Jiří Besser na páteční oslavě Dne bez aut na berounském Husově náměstí.
 

Odpoledne pro děti i dospělé zorganizovaly Děti Země společně s Klubem Klubíčko a radnicí. Představitelé Berouna a občanské aktivity spojili své síly ve snaze zamezit vjezdu nákladních automobilů do města. "Berounská část dálnice je v podstatě městský okruh. Jinde se na výstavbu okruhu utrácejí miliardy a u nás se vlastně vůbec nevyužívá," sdělil EkoListu starosta Berouna Jiří Besser. Podle něj je společná petice města a Dětí Země důvodem, proč se touto věcí vůbec ministerstvo začalo zabývat. "Máme důkazy o tom, že Beroun se k tomuto problému vyjadřoval již v roce 1999," tvrdí Besser. Přitom tisková mluvčí MD nedávno prohlásila, že Berounsko k novele příslušné vyhlášky nic nenamítalo a tak doposud tento problém neřešila. "Je to ukázka toho, jak ministerstvo nenaslouchá místní samosprávě," prohlásil starosta Besser, podle kterého k současné situaci došlo jen kvůli tomu, že ministerstvo berounským nevěřilo a v problematice se neorientovalo již v roce 1999, tedy dlouho před platností zmiňované vyhlášky.

Děti Země i vedení Berouna chtějí v kampani pokračovat až do doby, kdy bude zákaz vjezdu nákladním kamionům do města obnoven. "Příští týden se koná veřejná diskuse a 11. října budeme ministru Schlingovi předávat petiční archy," upřesňuje další plány občanské iniciativy "Beroun lidem, dálnice autům" Pavla Vintrová z Dětí Země.

Během odpoledne se na Husově náměstí sešlo kolem stovky dospělých i dětí. Lidé měli možnost podepisovat petici za zrušení poplatku na dálnici kolem Berouna, mohli nechat vzkaz pro ministra dopravy Jaromíra Schlinga nebo si promluvit se starostou města. Pro děti byla připravena cyklistická soutěž a vyhlášení výtvarné soutěže. Na závěr akce byl vytvořen nejdelší papírový vláček. Náměstí skoro obepnulo 3646 malovaných vagónků a tím vznikl vlak dlouhý 875 metrů. Tento rekord si na své konto připsala Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí - Klub Klubíčko. "Rekordní vláček pomohly vytvořit klubíčkovým dětem i zdravé děti z celého Berounského okolí. Jde vlastně o pokus propojit svět postižených a zdravých dětí," vysvětlila myšlenku nejdelšího vláčku Soňa Novotná z Klubíčka.

Výtvarný program pro malé
Klub Klubíčko - Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí
Starosta Berouna Jiří Besser
Vláček Vláček Vzkazy panu ministrovi Schlingovi

Foto: Jan Bouchal/EkoList


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist