https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-je-pro-tezbu-vltavinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo je pro těžbu vltavínů

6.5.2002 12:13 | BESEDNICE (ČIA)
Po přezkoumání zamítavého rozhodnutí českobudějovického pracoviště ministerstva životního prostředí povolil ministr Miloš Kužvart těžbu vltavínů u Besednic na Českokrumlovsku. "Po pěti letech tahanic a dohadů konečně zvítězil rozum," konstatoval dnes starosta Besednic Jaroslav Klein.
 

Těžbu vltavínů prosazovala besednická radnice především proto, aby zabránila devastaci krajiny černými kopáči. "Vltavíny bude těžit společnost Bohemia Depozit, v níž má zastoupení i obec," uvedl starosta s tím, že těžba včetně úprav do původního stavu je povolena na sedm let. "Podle smlouvy bude obci poskytnuto minimálně 20 špičkových vltavínů do stálého depozitáře," dodal.

Proti průmyslové těžbě vltavínů byly především ekologické iniciativy, které varovaly před zásahem do chráněné lokality Přírodní památka Besednické vltavíny, která je součástí Přírodního parku Soběnovská vrchovina. "Postup ministerstva vzbuzuje dojem, že se nechtělo dostat do sporu s báňským úřadem v Plzni," prohlásila Jaroslav Brožová ze sdružení Jihočeské matky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist