https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-nesouhlasi-se-stavbou-chemicky-v-nymburce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo nesouhlasí se stavbou chemičky v Nymburce

6.2.2001 15:55 | PRAHA (EkoList)
Nesouhlasné je nakonec stanovisko Ministerstva životního prostředí (MŽP) k výstavbě výrobny oxidu chromitého v Nymburce. Stanovisko, vydané v rámci procesu posuzování vlivu plánované stavby na životní prostředí (EIA), včera podepsala náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová. EkoListu to dnes potvrdila Jaroslava Honová z odboru EIA MŽP.
 

K nesouhlasu vedly podle textu stanoviska, který má redakce EkoListu k dispozici, následující důvody. Výrobna by sice splňovala současné limity emisí chrómu, ovšem nevyhovovala by již limitům, platným v EU. Navíc byla podle MŽP nedostatečně zpracovaná rozptylová studie projektu, která nepočítala s imisním pozadím v lokalitě, ale počítala pouze s příspěvkem výrobny k těmto imisím. Kromě toho nelze vyloučit úniky šestimocného chrómu. "Šestimocný chróm je karcinogenní a působí při jakékoli koncentraci. Neexistuje žádná bezpečná prahová úroveň," říká MUDr. Eva Rychlíková z odboru ochrany ovzduší MŽP. Podle ní již velmi nízké koncentrace chrómu vedou k zánětům kůže a ekzémům.

Stanovisko MŽP k dokumentaci EIA není sice závazné, nicméně představitelé města Nymburka i zástupci Ursety již dříve opakovaně potvrdili, že se jím budou řídit. "Bezpochyby se budeme stanoviskem MŽP řídit a budeme ho brát jako závazné," potvrzuje i dnes postoj města místostarosta Nymburka Pavel Novák (ODS). Proti záměru Ursety se v Nymburce postavila zdejší pobočka Dětí Země - Klub za záchranu Polabí, a dokonce vzniklo i nové občanské sdružení Polabí. Obě organizace zorganizovaly protestní petiční akci, pod níž se již shromáždilo 2000 podpisů občanů tohoto třináctitisícového okresního města.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist