https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-opet-otevrelo-konkurz-na-sefa-inspekce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo opět otevřelo konkurz na šéfa inspekce

20.9.2016 08:14 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět otevřelo výběrové řízení na šéfa České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Posuzuje zřejmě i žádost současného ředitele inspekce Erika Geusse, o jehož jmenování se kvůli zákonu o státní službě vedou přes rok právní spory. Podle pravomocného rozhodnutí náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého, které nabylo právní moci 22. srpna, Geuss přestal být ředitelem ČIŽP. Ministerstvo jej ve funkci ale nechalo. O sporu v příštích dnech bude jednat soud.
 

"Na ministerstvu životního prostředí se znovu posuzují žádosti všech přihlášených uchazečů do výběrového řízení, které začalo loni, protože do stádia otevírání nabídek vrátil řízení pan Postránecký," řekla ČTK Roubíčková. "Proces výběrového řízení pokračuje standardně dle zákona 234/2014," dodala s odkazem na zákon o státní službě. Konkurz nechtěla dále komentovat.

Geuss se funkce na konci roku 2014 ujal po výběrovém řízení. Postránecký tvrdí, že se tak stalo na základě jmenování a pracovní smlouvy, nikoli podle služebního zákona. Podle náměstka pro státní službu to bylo špatně, služební místo by mohl obsadit člověk v pracovním poměru pouze na záskok.

Když bylo v roce 2015 místo znovu obsazované už podle služebního zákona, neměl být Geuss podle Postráneckého do výběrového řízení pozván, neboť v té době nebyl státním úředníkem, jak stanovuje zákon o státní službě. Tehdy Geuss ve výběrovém řízení zvítězil znovu.

V říjnu 2015 byl k pohovorům podle informací ČTK pozván bývalý ředitel plzeňské pobočky ČIŽP Zbyněk Sevelka, který byl odvolán loni v únoru krátce po Geussově nástupu, dále Pavlína Kulhánková, vede na ministerstvu průmyslu odbor ekologie, vedoucí Oddělení ochrany přírody a krajiny Jindřich Novák z oblastního inspektorátu Praha a také Geuss. V konkurzu se nakonec rozhodovalo mezi Geussem a Novákem.

Postránecký v pravomocném rozhodnutí v srpnu uvedl, že státní tajemník na MŽP bude v novém výběrovém řízení postupovat tak, že opětovně posoudí žádosti všech účastníků a Geussovu žádost vyřadí kvůli nesplnění podmínky zákona o státní službě. Poté má postupovat podle zákona a s účastníky, jejichž žádost nebyla vyřazena, provede výběrová komise pohovor. Geuss ale podal proti rozhodnutí Postráneckého správní žalobu. Soud by měl rozhodnout, zda uloží předběžné opatření, kterým by Postráneckého rozhodnutí "zmrazil".

Geuss v aktuálním prohlášení napsal, že dále zůstává ve funkci ředitele ČIŽP vzhledem ke svému předchozímu jmenování. Práci vykonává s určitým omezením a čeká, jak rozhodne soud. "Považuji za nespravedlivé, že výše uvedený případ, který je vlastně sporem o správný postup mezi dvěma orgány státní správy, musím řešit jako fyzická osoba soudní cestou. Dostal jsem se ve své práci do stavu, který zásadním způsobem zasahuje do fungování celého kontrolního orgánu MŽP ČR," uvedl.

Strana zelených kvůli kauze vyzvala k rezignaci ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Podle ní by měl své křeslo opustit, protože nerespektuje pravomocné Postráneckého rozhodnutí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist