https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-prerusilo-rizeni-o-vyjimkach-pro-polygon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo přerušilo řízení o výjimkách pro polygon

13.3.2003 16:30 | PRAHA/MILOVICE (ČIA)
Řízení o zásahu do ochranných podmínek vzácných druhů živočichů přerušilo ministerstvo životního prostředí. O vydání příslušných výjimek ze zákona požádala společnost Škoda Auto v souvislosti s plány vybudovat testovací polygon v bývalém vojenském prostoru u Milovic. Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že automobilka předložila neúplné a zkreslené podklady, podle nichž nelze zodpovědně rozhodnout. Bez výjimek ze zákona o ochraně přírody nemůže získat polygon stavební povolení. Pro ČIA to uvedl Martin Skalský z ekologického sdružení Arnika.
 

Správního řízení o chráněných druzích živočichů se účastní města Milovice a Benátky nad Jizerou, Česká společnost entomologická, Společnost na ochranu motýlů a tři občanská sdružení. K žádosti měli účastníci řadu výhrad a s vydáním výjimek nesouhlasí. "Dokumenty, předložené Škodovkou, jsou nekompletní. Ve výčtu chybí některé chráněné druhy, které v dané lokalitě prokazatelně žijí, což je firmě Škoda dobře známo," uvedl za všechny Skalský

Automobilka Škoda požádala na sklonku loňského roku ministerstvo životního prostředí o výjimky pro celkem 16 chráněných druhů živočichů. V postižené krajině přitom žije dalších sedm silně ohrožených druhů. Ty byly zjištěny ostatně již při průzkumech, které objednala sama Škodovka. Ministerstvo má výhrady také k předloženým plánům na stavbu polygonu. Odlišují se totiž od dokumentace EIA (proces hodnocení vlivů na životní prostředí), která byla zpracována v uplynulých letech. Žádost o výjimky obsahuje jiné plošné vymezení a dispoziční řešení stavby, stejně jako jinou kategorizaci přírodně cenných ploch.

Obdobné řízení jako ministerstvo zahájil středočeský krajský úřad. Řízení se týká dvou druhů chráněných rostlin, sedmi druhů obratlovců a devatenácti druhů bezobratlých. Stejně jako v podkladech pro ministerstvo automobilka v žádosti neuvedla všechny ohrožené druhy, které v daném území žijí, a oproti dokumentaci EIA změnila mapové podklady. Ústní projednání bylo vypsáno na 18. března, později ho kraj bez stanovení náhradního termínu odložil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist