https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-prispeje-zemedelskym-skolam-na-nakup-dronu-robotu-nebo-virtualnich-simulatoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo přispěje zemědělským školám na nákup dronů, robotů nebo virtuálních simulátorů

10.2.2024 00:45 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství (MZe) rozdělí do roku 2028 středním a vyšším odborným školám z oboru 350 milionů korun na nákup učebních pomůcek, jako jsou drony, zemědělští roboti, virtuální simulátory nebo další digitální technologie. O dotaci mohou školy žádat od začátku letošního února.
 

"Účelem dotačního programu je zvýšit kvalitu vzdělávání středních a vyšších odborných škol. Žáci a studenti budou moci pracovat s nejnovějšími mechanizačními prostředky, s digitálními pomůckami a roboty, které se využívají v zemědělství, lesnictví, potravinářství a veterinářství. Naučí se tím používat nejnovější technologie. Zároveň tak zatraktivníme resortní školy pro mladou generaci," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Peníze MZe rozdělí ze svého programu Centra odborné přípravy. Jedna škola může za rok získat dotaci až 1,4 milionu korun. Na nákladech se škola musí podílet z 25 procent, dotace pokryje zbylých 75 procent. Do roku 2028 MZe 49 školám uvolní 350 milionů korun, přičemž ročně to bude 70 milionů korun, vyplývá z tiskové zprávy.

Peníze mohou školy například využít na nákup virtuálních simulátorů řízení traktoru či harvestoru, zemědělské roboty na setí, sklizeň, kypření půdy nebo do vinic, vybavení skleníků, secí stroje a rozmetadla hnojiv či interaktivní modely zvířat a analyzátory látek v potravinách. Další podrobnosti mají zájemci k dispozici na webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist