https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-pro-mistni-rozvoj-da-obcim-na-obnovu-majetku-po-bouri-420-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo pro místní rozvoj dá obcím na obnovu majetku po bouři 420 milionů Aktualizováno

25.6.2021 17:47 | PRAHA (ČTK)
V souvislosti s odstraňováním způsobených škod MMR uvedlo, že okamžitě uvolní 420 milionů korun v rámci programu Obnova obecního a krajského majetku obcí po živelních pohromách. Připravuje také nový program na pořízení nebo obnovu zničených obydlí. Spustí ho, jakmile ho v pondělí schválí vláda.
V souvislosti s odstraňováním způsobených škod MMR uvedlo, že okamžitě uvolní 420 milionů korun v rámci programu Obnova obecního a krajského majetku obcí po živelních pohromách. Připravuje také nový program na pořízení nebo obnovu zničených obydlí. Spustí ho, jakmile ho v pondělí schválí vláda.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku po čtvrteční ničivé bouři 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let. Finanční správa by měla podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) poškozeným podnikatelům ze zasažených území poskytnout úlevy v podobě odkladu splatnosti daně nebo odpuštění záloh na silniční daň. Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to dnes uvedly na twitteru. Také ministerstvo životního prostředí poskytne stovky milionů korun například na opravy čistíren odpadních vod nebo na sázení stromů a zeleně, uvedl na twitteru ministr Richard Brabec (ANO). Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přes víkend podle svého šéfa Karla Havlíčka (za ANO) připraví speciální program pro podnikatele ze zasažených oblastí, napsal na twitteru.
 
Bouřky v noci na dnešek zasáhly velkou část Česka. Největší škody způsobily na Břeclavsku a Hodonínsku, kde se ve čtvrtek prohnalo tornádo a ničilo domy, auta i zeleň. Na následky bouře zemřelo pět lidí, desítky dalších byly zraněny.

V souvislosti s odstraňováním způsobených škod MMR uvedlo, že okamžitě uvolní 420 milionů korun v rámci programu Obnova obecního a krajského majetku obcí po živelních pohromách. Připravuje také nový program na pořízení nebo obnovu zničených obydlí. Spustí ho, jakmile ho v pondělí schválí vláda. Resort pošle do postižených oblastí mobilní týmy, které lidem vysvětlí, jak vyplnit žádosti o dotace a zvýhodněné úvěry a pomohou s další potřebnou administrativou. Dostálová navíc plánuje na úterý a středu do zasažených lokalit cestu. "Chci si na místě popovídat s lidmi i zástupci obcí o tom, co všechno potřebují a čím konkrétně bychom jim ještě mohli pomoci," uvedla dnes.

Podle Schillerové se také připravuje pokyn pro finanční správu, aby podnikatelům, které poškodila bouře v zasažených územích, poskytla maximální úlevy. "To znamená odklad pro podání a splatnost daně z příjmů z 1. července do 31. srpna a odpuštění záloh na silniční daň. Fyzické osoby a firmy, které mají na zasaženém území majetek, si budou moci odečíst od daně výši škody," dodala Schillerová.

Ministerstvo životního prostředí podle Brabce pošle do obcí zničených tornádem stovky milionů korun na opravy čistíren odpadních vod, úpraven vody a poškozených kanalizací a vodovodních řadů nebo na sázení stromů a obecní zeleně. "Během příštího týdne připravíme konkrétní nabídku postiženým obcím," uvedl.

Podporu v zasažených oblastech získají podle Havlíčka i podnikatelé, jejichž činnost byla omezena nebo zastavena. "Zjišťujeme, jaký byl dopad na místní živnostníky, obchodníky nebo výrobce a během víkendu připravíme s profesními spolky speciální podpůrný program MPO," uvedl. Představit ho plánuje v pondělí.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že její ministerstvo poskytne poničenému domovu pro seniory v Hodoníně i dalším postiženým poskytovatelům sociálních služeb mimořádnou dotaci na odstranění škod a opravy i převozy klientů či potřebné personální zajištění. Kolik peněz resort vyčlení a jaký bude postup pro jejich získání a vyplacení, Maláčová neupřesnila. Už dřív uvedla, že lidé ze zasažených obcí mohou získat dávku mimořádné okamžité pomoci až 57.900 korun.

Dnes dopoledne na radnicích v Hruškách, Moravské Nové Vsi, Lužici a Mikulčicích začaly působit dvoučlenné mobilní týmy úřadu práce. Žadatelům po posouzení jejich situace přiznanou částku mohou vyplatit na místě v hotovosti. Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Při jejím poskytování se podle zákona posuzuje i příjem a majetek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist