https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-rozdeli-dalsich-pet-miliard-na-ekologicka-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ochranu proti povodním, předcházení vzniku odpadů, rekultivace skládek a snížení náročnosti budov půjde více než pět miliard korun

4.4.2017 12:51 | PRAHA (ČTK)
Na ochranu proti povodním, předcházení vzniku komunálních i průmyslových odpadů, rekultivace starých skládek a snížení energetické náročnosti veřejných budov v Česku půjde z evropských fondů dalších více než pět miliard korun. Celkem devět výzev v těchto oblastech v rámci Operačního programu Životní prostředí vyhlásilo ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR, které přijímá žádosti o dotace od pondělí. Zájemci o příspěvek na protipovodňová opatření se mohou hlásit od 18. dubna. Informovala o tom mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.
 

O finanční podporu se mohou vedle měst, obcí, svazků obcí ucházet i vlastníci a stavebníci veřejných budov, kteří chtějí snížit náklady za energie. Právě na opatření, která mají pomoci snížit energetickou náročnost stávajících veřejných budov, je určena největší část vyčleněných peněz, a to tři miliardy korun.

Vedle dotací jsou pro žadatele připraveny i výhodnější podmínky. Například ve výzvě týkající se energeticky úsporné renovace veřejných budov mohou dotace nově pokrýt až 55 procent z celkových výdajů a u projektů zaměřených na instalaci nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla dokonce až 70 procent, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle něj je novinkou i to, že majitelé veřejných budov mohou dotaci použít i na dílčí zateplení. Menší obce a města pak navíc mohou požádat i o zvýhodněnou půjčku od SFŽP, kterou lze pokrýt zbylé náklady na renovaci budov.

Na projekty zaměřené na předcházení vzniku komunálních a průmyslových odpadů ministerstvo rozdělí 600 milionů korun, určeny budou například pro obce na pořízení domácích kompostérů pro občany. Dalších 200 milionů korun bude směřovat k žadatelům s projekty na rekultivace skládek provozovaných před rokem 1991.

Další dvě z výzev jsou příležitostí pro olomouckou a ostravskou aglomeraci a brněnskou metropolitní oblast, které mají zpracovanou strategii Integrovaných územních investic. Tamní kraje, obce, města i podniky tak mohou získat dotaci na výstavbu a modernizaci sběrných dvorů a systémů pro separaci a zpracování odpadů.

Na preventivní protipovodňová opatření je určeno 300 milionů korun, za které budou moci žadatelé vytvořit digitální povodňové plány nebo vybudovat či rozšířit varovné systémy na lokální úrovni.

Informace o všech zveřejněných výzvách, vyčleněných dotacích, podmínkách jejich získání i termínu, do kdy budou žádosti o ně přijímány, jsou zveřejněny na webu www.opzp.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist