https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-souhlasi-s-posudkem-pro-stavbu-spalovny-u-melnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo souhlasí s posudkem pro stavbu spalovny u Mělníka

27.8.2018 00:30 | HORNÍ POČAPLY (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí souhlasí s posudkem vlivu na životní prostředí pro stavbu spalovny u Mělníka. / Ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí souhlasí s posudkem vlivu na životní prostředí pro stavbu spalovny u Mělníka. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí souhlasí s posudkem vlivu na životní prostředí pro stavbu spalovny u Mělníka. Přiblížila se tak její výstavba, v provozu má být od roku 2024. Tisíce obyvatel z okolí jsou proti včetně zástupců několika obcí. Obávají se nadměrné dopravní zátěže silnic. Ministerstvo vydalo stanovisko v pátek.
 

Krajský radní pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD) v pátek řekl, že hejtmanství bude trvat na zajištění dopravní infrastruktury, bez kterého by provoz spalovny neměl být spuštěn. "Stojíme proti spalovně za podmínky, že nebude vyřešena dopravní prostupnost," reagoval na stanovisko ministerstva starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).

Spalovna je investicí společnosti ČEZ a stavba je spojená se zákazem skládkování odpadu. Má začít platit právě v roce 2024.

Jednání o budování infrastruktury pokračují, hejtmanství dalo zpracovat studii na dopravní řešení. Z ní vyplynulo, že stavba spalovny by si vyžádala vznik nových silnic i mostu přes Labe. I pro tyto stavby je třeba zpracovat posudek vlivu na životní prostředí. Kraj už zpracování posudku zadal a chce pokračovat v iniciativě, která má dopravní řešení zajistit. "Samozřejmě kraj má zájem, aby se řešení odpadu nějakým způsobem posunulo, tento krok tomu pomůže, máme ještě před sebou dlouhou cestu a věřím tomu, že na konci bude úspěšná," uvedl Petera.

Starosta Mělníka je ale skeptický. "My kraji nevěříme, my se domníváme, že to je snaha ve své podstatě odložit ten problém," řekl. Mikeš také nevěří tomu, že kapacita spalovny bude avizovaných 320.000 tun, ale bude výrazně vyšší. Jak bude město společně s okolními obcemi postupovat, oznámí starosta až po schůzce s ostatními starosty.

Souhlasné stanovisko ministerstva má 17 podmínek, například svoz odpadu z obcí mimo těch nejbližších provádět buď po železnici nebo po novém silničním napojení.

Posudek připouští, že v místě není k dispozici vyhovující silniční dopravní infrastruktura. "Před zahájením silničního svozu odpadů ze širšího okolí k energetickému využití je tedy nezbytná realizace nového silničního napojení procházejícího mimo obce na stávajících silnicích třetí třídy," uvádí posudek.

V lokalitě u Horních Počapel funguje teplárna zásobující zhruba čtvrt milionu domácností, vedle Prahy také v Mělníku, Neratovicích a okolí. Je součástí komplexu Elektrárny Mělník Skupiny ČEZ.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist