https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-stvrdilo-zakaz-stavby-vetrne-elektrarny-v-jesenikach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo stvrdilo zákaz stavby větrné elektrárny v Jeseníkách

22.4.2016 14:32 | OLOMOUC (ČTK)
Nový větrník vysoký bezmála sto metrů se do této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky prý nehodí. Na vrcholu hory nyní dosluhují tři větrné elektrárny.
Nový větrník vysoký bezmála sto metrů se do této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky prý nehodí. Na vrcholu hory nyní dosluhují tři větrné elektrárny.
Nová větrná elektrárna na Medvědí hoře v Jeseníkách, kterou kritizovali ochránci přírody, definitivně nevznikne. Rozhodnutí olomouckého krajského úřadu o zrušení smlouvy, proti kterému se investor odvolal, potvrdilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stavbu původně posvětila šumperská radnice uzavřením veřejnoprávní smlouvy, proti tomu se však postavili ochránci přírody. Podle nich se nový větrník vysoký bezmála sto metrů do této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky nehodí. Na vrcholu hory nyní dosluhují tři větrné elektrárny.
 

Ministerstvo vydalo rozhodnutí na konci března. Potvrdilo v něm rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který zrušil veřejnoprávní smlouvu o umístění a provedení stavby větrné elektrárny v této lokalitě. Tuto smlouvu uzavřel s firmou Benoco stavební úřad. "Rozhodnutí ministerstva je od 21. března v právní moci. Pro stávající tři větrné elektrárny v dané lokalitě, které jsou stavbou dočasnou s dobou trvání do 31. prosince 2018, to neznamená nic. Znamená to, že Benoco nemůže uskutečnit svůj záměr nahradit tyto tři stávající větrné elektrárny novou větrnou elektrárnou o vyšším výkonu a větší výšce," řekl Vilém Frček z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Olomoucký krajský úřad veřejnoprávní smlouvu uzavřenou v roce 2014 zrušil již dříve kvůli rozporu s právními předpisy. Podnět k prozkoumání jim dali šumperští ochránci přírody. "Hlavním důvodem pro zrušení veřejnoprávní smlouvy je, že se jednalo o zcela novou stavbu větrné elektrárny, nikoliv změnu dokončené stavby formou nástavby nebo stavebních úprav, jak tvrdí žadatel, umístěnou a povolenou veřejnoprávní smlouvou," řekla ČTK mluvčí kraje Kamila Navrátilová. Nová stavba by musela být schvalována za přísnějších podmínek, řešit by se musela například i otázka vlivu na životní prostředí.

Větrná elektrárna na Medvědí hoře stojí od 90. let. Dříve ji provozovala společnost ČEZ, nyní patří plzeňské firmě Benoco. Ta chtěla tři současné elektrárny odstranit a nahradit je jednou větší o celkové výšce 99 metrů. Zástupci firmy v tisku již dříve uvedli, že se na přípravě projektu podílela řada odborníků, kteří rekonstrukci navrhli co nejcitlivěji k životnímu prostředí.

Dosavadní tři stožáry jsou vysoké zhruba čtyři desítky metrů. Umístěny jsou v sedle Medvědí hory nedaleko přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně v Jeseníkách v nadmořské výšce 1160 metrů. Svým umístěním patřila k nejvýše položeným větrným elektrárnám v Evropě, uvádí ČEZ na svých stránkách.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist