https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zakaze-hracky-s-ftalaty-pro-nejmensi-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zakáže hračky s ftaláty pro nejmenší děti

5.12.2001 22:35 | PRAHA (EkoList)
Novou vyhlášku regulující výrobu a dovoz hraček z PVC měkčeného ftaláty připravuje Ministerstvo zdravotnictví (MZd). Norma zakáže prodej, výrobu i dovoz takových hraček, které jsou určeny k tomu, aby je děti vkládaly do úst. Vyhláška zároveň zavádí povinnost označovat zřetelně obal, nálepku či visačku hraček, které sice nejsou přímo určeny ke vkládání do úst, ale měkčené PVC a ftaláty obsahují.
 

Jak dnes EkoListu potvrdil mluvčí MZd Otakar Černý, připravovaná vyhláška "o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do tří let" počítá se dvěmi kategoriemi hraček - "hračky určené ke vkládání do úst" a "hračky, u nichž se předpokládá možnost vkládání do úst". "Hračky určené ke vkládání do úst, což jsou především hračky pro děti do 12 měsíců, nebudou moci obsahovat ftaláty. Ostatní hračky pro děti do tří let, které ftaláty obsahují, budou muset být označené," říká Černý. Dodává zároveň, že vyhláška navazuje na dosavadní praxi, kdy výrobce nebo dovozce takových hraček musel získat posudek nezávadnosti od hlavního hygienika ČR. Podle expertky MZd, která na přípravě vyhlášky spolupracovala, budou muset být hračky označené slovy "nevkládat na delší dobu do úst, mohou se uvolňovat ftaláty, které mohou ohrozit zdraví dětí". "Jde o osvětu a je na rozhodnutí rodičů, zda dítěti takovou hračku koupí, až bude označena," dodává expertka MZd. Mezi hračky, které jsou svojí povahou přímo určené ke vkládání do úst, patří podle ní různá kousátka, kousací kroužky či chladící kroužky. Ovšem například populární měkká plastová leporela, mýdelničky či pískací hračky už do této kategorie nepatří, protože nejsou přímo určeny ke vkládání do úst. Budou proto moci být vyráběny z PVC s ftaláty a s varovným označením prodávány.

"Kdo rozhodne, zda je hračka určená ke vkládání do úst? Kdo bude rozhodovat, zda je určená pro děti do jednoho nebo do tří let?" namítá MUDr. Miroslav Šuta, šéf kampaně Greenpeace proti hračkám z PVC. Podle něj by bylo nejlepším řešením PVC v hračkách úplně zakázat či alespoň zřetelně označovat všechny hračky, ne jenom ty, o nichž výrobce rozhodne, že jsou pro děti do tří let. "Tady věřím trhu," oponuje expertka ministerstva zdravotnictví. "Podle mého si výrobce dobře rozmyslí, zda na trh uvede hračku, na níž bude muset umístit varování, že může být nebezpečná. Mámy takové hračky nebudou kupovat," dodává pro EkoList. Podle ní si výrobce nebude moci sám rozhodovat, o jakou hračku se jedná. Nad dodržováním vyhlášky budou, podle nového zákona o veřejném zdraví (č. 258/2000 Sb.), který začne platit od 1. ledna 2001, bdít současné hygienické stanice. "Budou moci uložit vysoké pokuty a zároveň zakázat prodej konkrétních výrobků," říká expertka.

Vyhláška by měla být připravena v nejbližší době. "Měla by platit od prvního ledna, v nejhorším se může její příprava o dva až tři týdny zpozdit," řekl EkoListu Otakar Černý.

Česká republika tak bude následovat Evropskou unii (EU). Ta už 7. prosince 1999 rozhodnutím Evropské komise (EK) zakázala dovoz a výrobu hraček obsahujících ftaláty a určených ke vkládání do úst. Vedly ji k tomu závěry Vědeckého výboru pro toxicitu, ekotoxicitu a životní prostředí (SCTEE). Ten potvrdil nebezpečnost ftalátů DEHP (di-etylhexyl ftalát) a DINP (di-isononyl ftalát). U ftalátů DNOP (di-n-oktyl ftalát), DIDP (di-isodecyl ftalát), BBP (butylbenzyl ftalát) a DBP (dibutyl ftalát) nevyloučil, že mohou být nebezpečné, pokud by jich hračky, obsahovaly větší množství.

Ftaláty jsou estery kyseliny ftalové, které se přidávají do PVC jako jeden z možných druhů změkčovadel. U laboratorních zvířat ftaláty podle SCTEE vyvolávaly poškození jater, ledvin a varlat, u DEHP se projevily dokonce karcinogenní účinky. "Karcinogenita byla potvrzena jen u jednoho z ftalátů a to ještě jen u laboratorních zvířat. Karcinogenní účinky na člověka zatím ještě žádná studie neprokázala," upozorňuje expertka z ministerstva zdravotnictví.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist