https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-chysta-zmenu-imisnich-vyhlasek-jsou-spory-kvuli-dopadum-na-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství chystá změnu imisních vyhlášek, jsou spory kvůli dopadům na lesy

5.10.2017 23:13 | PRAHA (ČTK)
Kvůli vyhláškám se vedou soudní spory o desítky milionů korun. Státní podnik Lesy ČR každoročně účtuje znečišťovatelům škody podle těchto předpisů, dopady reálného znečištění jsou podle energetických firem ale nižší.
Kvůli vyhláškám se vedou soudní spory o desítky milionů korun. Státní podnik Lesy ČR každoročně účtuje znečišťovatelům škody podle těchto předpisů, dopady reálného znečištění jsou podle energetických firem ale nižší.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ministerstvo zemědělství připravuje změny imisních vyhlášek, sdělila dnes mluvčí úřadu Markéta Ježková. Kvůli vyhláškám se vedou soudní spory o desítky milionů korun. Státní podnik Lesy ČR každoročně účtuje znečišťovatelům škody podle těchto předpisů, dopady reálného znečištění jsou podle energetických firem ale nižší. O nutnosti změn hovoří i někteří odborníci, například profesor Jakub Hruška z České geologické služby již dříve uvedl, že imisní pásma byla od počátku svého stvoření v 90. letech vadná. Úřad veřejného ochránce práv chce pohlídat, že ministerstvo skutečně změnu předloží.
 

Platná vyhláška, kterou podepsal někdejší ministr zemědělství Josef Lux, zařazuje lesní porosty do pásem ohrožení imisemi. Dokument je podle Ježkové částečně překonán jednak vývojem imisní situace, ale také díky dostupnosti nových informačních technologií. "Avšak vliv imisních zátěží v dotčených oblastech přetrvává a je prokazatelný," uvedla.

Obsahem novely bude nový systém zón zdravotního stavu lesů v ČR, který připravuje ministerstvo prostřednictvím Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem. Nový systém, který bude vyhodnocovat stav lesů mimo jiné pomocí dálkového průzkumu, by měl být nasazen v příštím roce.

Návrh novely vyhlášky, která stanoví způsob výpočtu výše škody nebo újmy způsobené na lesích, ministerstvo nyní připravuje do meziresortního připomínkového řízení. Podle mluvčí nelze přesně termín účinnosti vyhlášky určit. Předpoklad ministerstva je první pololetí roku 2018.

Finanční dopady na vlastníky lesů, jako jsou Lesy ČR, rovněž nelze přesně určit. "Nový návrh na stanovení příslušného druhu škody totiž nespočívá v paušální změně, například snížení tabulkových hodnot používaných pro výpočet, ale v tom, že bude zavedena možnost v každém jednotlivém případě zohlednit aktuální stav, tedy stupeň poškození dotčených lesních porostů," uvedla Ježková.

O vyhláškách se ve středu jednalo v úřadu veřejného ochránce práv. "Na tom kulatém stole byla shoda všech, že vyhlášky jsou překonané vývojem a je třeba je aktualizovat. To je pro nás docela podstatná věc, protože donedávna ministerstvo zemědělství tvrdilo, že v zásadě je všechno v pořádku a není třeba nic dělat," řekl ČTK ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Imisní znečištění se podle něj dramaticky snížilo a stav lesa se kvůli imisím dlouhodobě nezhoršuje.

"Tato pásma byla už od samého počátku naprosto odborně vadná. Máme studii, jak to s imisemi skutečně vypadá. Vyhláška by se měla okamžitě zrušit a státní podnik by měl peníze vrátit," řekl už dříve podle serveru Aktuálně.cz profesor Jakub Hruška z České geologické služby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist