https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-mensi-rybniky-a-terenni-upravy-by-mely-byt-pouze-na-ohlaseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství: Menší rybníky a terénní úpravy by měly být pouze na ohlášení

30.8.2018 00:30 | PRAHA (ČTK)
Terénní úpravy k zachycování srážkových vod do výšky 1,5 metru by měly jít vybudovat pouze na ohlášení. / Ilustrační foto
Terénní úpravy k zachycování srážkových vod do výšky 1,5 metru by měly jít vybudovat pouze na ohlášení. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Terénní úpravy k zachycování srážkových vod do výšky 1,5 metru by měly jít vybudovat pouze na ohlášení. Ministerstvo zemědělství (MZe) chce, aby se do půl roku změnil stavební zákon, sdělil včera mluvčí ministerstva Václav Tampír. Nyní je nutné na tyto úpravy mít stavební povolení. Včera toto opatření ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) představil na jednání odborné národní platformy pro boj se suchem. Již dříve ministerstvo ohlásilo, že by podobně pouze na ohlášení mohly být stavěné i rybníky do velikosti dvou hektarů, s výškou hráze také do 1,5 metru. Jde o opatření, která by měla pomoci zadržovat vodu v krajině. Ministerstvo pro místní rozvoj je podle ministryně Kláry Dostálové (ANO) připravené o změně jednat.
 

"Chceme, aby si lidé na vlastním pozemku mohli malý rybník postavit snadněji než dosud. Malé rybníky podpoří biodiverzitu, vegetaci a celkově zlepší krajinný ráz, který bude odolnější proti suchu," uvedl Toman.

Ministerstvo zemědělství chce také navýšit zásobní prostor Novomlýnských nádrží o devět milionů metrů krychlových. Maximální hladina ve střední a dolní nádrži by tak stoupla o 35 centimetrů. Spolu s navýšením hladiny nádrží by se měla podle ministerstva vytvořit na jihu Moravy závlahová soustava pro 5000 hektarů vinic a sadů.

"My jsme samozřejmě nedošli k souhlasu, ale řekli jsme, že si na toto téma sedneme. Jsou možnosti, jak hledat to urychlení. My už ale v současném zákoně máme, že pokud jde o mimořádná opatření, tak se dá využívat paragraf 177 stavebního zákona," řekla Dostálová. V něm se píše, že terénní úpravy, kterými se předchází bezprostředně hrozícím důsledkům živelné pohromy, mohou být zahájeny bez předchozího souhlasu úřadů.

Stát očekává, že se situace ohledně sucha na většině území ČR bude dál zhoršovat. Problémy se zásobováním vodou by mohly být u obcí, které jsou zásobované z malých zdrojů. U větších problém nehrozí.

Toman také uvedl, že se pracuje na propojování vodárenských soustav a budování přivaděčů vody. "Samozřejmě se také realizuje posílení stávajících přehradních nádrží zavedením dalších vodních toků do přítoků, například u nádrže Hubenov nebo Souš v Jizerských horách. Připravujeme i propojení nádrží na Ostravsku v povodí Odry," řekl ministr.

Dnes se na úřadu vlády poprvé schází národní platforma odborníků na boj se suchem, ve které jsou zastoupena i tři ministerstva. Jednání by se měli zúčastnit ministr Toman, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), ale také například ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder a hydrolog Bohumír Janský. Vláda se již se záměry ministerstev životního prostředí a zemědělství například na zvyšování hladiny Novomlýnských nádrží na Břeclavsku seznámila.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist