https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-rozdeli-3-5-miliardy-korun-na-lesnictvi-ci-snizovani-emisi-v-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství rozdělí 3,5 miliardy korun na lesnictví či snižování emisí v zemědělství

8.1.2024 11:21 | PRAHA (ČTK)
Podpora má pomoci například s obnovou lesních cest nebo pořízení technologií pro hospodaření v lesích. O dotace lze žádat také na investice do lesních školek, základního zpracování dřeva nebo výstavby skladů dříví či na vodohospodářská opatření v lesích.
Podpora má pomoci například s obnovou lesních cest nebo pořízení technologií pro hospodaření v lesích. O dotace lze žádat také na investice do lesních školek, základního zpracování dřeva nebo výstavby skladů dříví či na vodohospodářská opatření v lesích.
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
V třetím kole žádostí o dotace na rozvoj venkova se rozdělí 3,5 miliardy korun. Podpora má pomoci s obnovou lesních cest nebo pořízení technologií pro hospodaření v lesích. Směřuje také na snižování emisí skleníkových plynů a amoniaku ze zemědělské výroby. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe). Žádost o dotace lze podávat přes Portál farmáře od 30. dubna do 21. května.
 

O dotace lze žádat rovněž na investice do lesních školek, základního zpracování dřeva nebo například výstavby skladů dříví či na vodohospodářská opatření v lesích. "Podpora je určena také na investice související s rekreační funkcí lesa, kdy se za dotace budou moci budovat turistické stezky, herní a naučné prvky, informační tabule, stavět lávky a mostky nebo zřizovat odpočinková místa pro návštěvníky lesa. Příspěvky poslouží i k výsadbě porostů náhradních dřevin v imisních oblastech," doplnil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zemědělci budou moci pomocí dotací rozšířit činnost i na další podnikání. Budou moci například založit řemeslnou dílnu, začít zpracovávat dřevo nebo podnikat v agroturistice, uvedlo ministerstvo.

Dotace jsou součástí programu rozvoje venkova, který tvoří druhý základní pilíř Společné zemědělské politiky EU. Peníze z něj směřují převážně na investice. Program kofinancují členské státy, Česká republika z 65 procent. Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který dotace administruje, se v roce 2022 vyplatilo z programu rozvoje venkova 14,05 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist