https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-spotreba-biopotravin-vzrostla-predloni-o-13-5-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství: Spotřeba biopotravin vzrostla předloni o 13,5 procenta

19.4.2018 03:31 (ČTK)
Podíl biopotravin na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterou stanovilo ministerstvo zemědělství. / Ilustrační foto
Podíl biopotravin na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterou stanovilo ministerstvo zemědělství. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Češi předloni nakoupili biopotraviny za 2,55 miliardy korun, cena spotřebovaných biopotravin tak vzrostla o 13,5 procenta. Každý člověk za ně v průměru zaplatil 241 Kč, tedy o 28 korun meziročně více. Vyplývá to ze zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, kterou včera zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Nejvíce lidé kupují v biokvalitě mléko a mléčné výrobky, ovoce a zeleninu a šťávy z nich a také zpracované potraviny jako koření, hořčice, kávu, čaj nebo hotové pokrmy typu kojenecké výživy.
 

Podíl biopotravin na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterou stanovilo ministerstvo zemědělství.

Celkový obrat s biopotravinami včetně vývozu dosáhl 4,19 miliardy korun. Vývoz vzrostl na 1,64 miliardy, z toho reexport činil 259 milionů korun, tedy 16 procent. České biopotraviny se nejvíce prodávají do Německa a Rakouska.

"Téměř 44 procent všech biopotravin nakupují čeští zákazníci v maloobchodních řetězcích, 18 procent nakoupí v drogeriích a 14 procent v prodejnách zdravé výživy. Faremní a další přímý prodej má zhruba sedmiprocentní podíl, obdobný je i objem biopotravin prodaných přes e-shopy," dodal úřad.

Na konci předloňského roku bylo v ČR registrováno 603 výrobců biopotravin s 635 výrobními provozovnami, meziročně šlo o 11,3procentní zvýšení. "Mnoho výrobců je v ČR certifikovaných, ale podíl bioprodukce je poloviční nebo ještě výrazně nižší. Produkují například potraviny s názvy natur, přírodní, farmářské. To je pro zákazníky matoucí a bio potraviny tím vytlačují," sdělil majitel obchodní sítě PROBIO Martin Hutař.

Největším výrobcem byl Country Life, následuje právě obchodní společnost PROBIO. "Zaznamenali jsme nárůst tržeb na našem e-shopu o 25 procent," dodal Hutař. Podle něj je aktuálním trendem prodej bezlepkových produktů.

Při srovnávání Česka, Rakouska a Slovenska byly ceny v obchodech podobné u biojogurtu a biomléka. V ČR byla o 15 procent dražší biocibule proti rakouským obchodům, například jáhly v biokvalitě byly naopak o 28 procent dražší v Rakousku. O 34 procent tam byly dražší i ovesné biovločky, které však na Slovensku proti ČR stály o sedm procent méně.

Světový maloobchodní trh s biopotravinami podle ministerstva stoupl předloni o deset procent na zhruba 90 miliard dolarů, 90 procent z toho se prodalo v Severní Americe a v Evropě.

Plán rozvoje ekologického zemědělství, který v roce 2015 schválila vláda, počítá s tím, že by podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů měl do konce roku 2020 činit tři procenta. Toho ale měla ČR podle plánu schváleného v roce 2010 dosáhnout již předloni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist