https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-zahajilo-inventarizaci-stavu-lesu-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství zahájilo inventarizaci stavu lesů v ČR

8.10.2001 17:15 | BRANDÝS NAD LABEM (ČIA)
V historii českého lesnictví ojedinělou akci - inventarizaci stavu lesů v ČR - zahájil v těchto dnech Ústav pro hospodářskou úpravu lesů se sídlem v Brandýse nad Labem (ÚHÚL). ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.
 

Inventarizace vychází podle Kováře z Nařízení vlády č.193/2000 Sb., a bude prováděna v rozmezí let 2001 až 2004. "Jedná se o národní zjištění stavu lesů na celém území státu. Zjišťování údajů o lesích se provádí na zkusných plochách, které jsou rozmístěny v síti 2 x 2 km tak, aby získávání údajů o lesích bylo možné opakovat na stejných místech v libovolném časovém intervalu. Takto provedená prověrka je v historii českého lesnictví ojedinělou akcí, neboť jednotnou matematicko-statistickou metodou budou zjištěny a následně zpracovány údaje pro území jednotlivých okresů, krajů, celé České republiky a přírodních lesních oblastí," konstatoval Kovář.

Sběr údajů na jednotlivých zkusných plochách provádí podle něj venkovní terénní skupiny, základní údaje jsou zjišťovány přímým měřením terénními přístroji. "Jedná se zejména o zmapování jednotlivých zkusných ploch a změření parametrů jednotlivých stromů. Další údaje o stavu lesního prostředí se zjišťují slovním popisem, jako je charakter terénu, určování jednotlivých druhů lesních dřevin, travin, bylin, půd, četnost a kvalita lesních cest, potoků a bystřin. Nad rozsahem a kvalitou prováděných prací dohlíží pracovníci MZe," potvrdil Kovář.

Systém sběru a zpracování údajů o lesích umožní porovnávat stav našich lesů s lesy ostatních evropských států, kde metoda národních inventarizací je již mnoho let s úspěchem používána (například Švédsko, Finsko, Francie, Švýcarsko, Rakousko, Německo, a další).


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist