https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-chce-nejvic-penez-dat-na-energeticke-uspory-a-zatepleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí chce nejvíc peněz dát na energetické úspory a zateplení

17.12.2019 00:22 | PRAHA (ČTK)
Ze 110 miliard korun celkových investičních výdajů z Národního investičního plánu pro ministerstvo životního prostředí půjde 46,4 miliardy na energetické úspory a zateplení budov. / Ilustrační foto
Ze 110 miliard korun celkových investičních výdajů z Národního investičního plánu pro ministerstvo životního prostředí půjde 46,4 miliardy na energetické úspory a zateplení budov. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ze 110 miliard korun celkových investičních výdajů z Národního investičního plánu pro ministerstvo životního prostředí půjde 46,4 miliardy na energetické úspory a zateplení budov. Dalších 12 miliard by mělo směřovat na kanalizace a čistírny odpadních vod, téměř deset miliard chce resort investovat do nových vodních prvků a na podporu biodiverzity. Všechno jsou to priority hrazené prostřednictvím dotačních titulů. Na ty má ministerstvo podle plánu vyčleněno 102 miliardy, na vlastní investice pak zhruba 8,5 miliardy korun.
 

Z programu Nová zelená úsporám a z evropských fondů má jít 46,4 miliardy mimo jiné na 50.000 projektů zateplení rodinných domů včetně například solárních systémů. S realizací by se mělo začít v roce 2021. Na výstavbu 1800 až 2000 kilometrů výstavby nové kanalizace a 100 až 150 nových čistíren odpadních vod má být vyčleněno z evropských fondů i národních prostředků 12 miliard.

Na nové vodní prvky, rybníky, tůně, zvýšení odolnosti krajiny vůči různým vlivům či podporu biologické rozmanitosti chce ministerstvo dát 9,5 miliardy, o půl miliardy méně by mělo jít na nakládání s odpady. Zahrnuje to třeba 20.000 kontejnerů na textil a 400.000 domácích kompostérů. Z evropských i domácích peněz má být vyčleněno také sedm miliard korun na zajištění pitné vody, stejnou částku chce resort vynaložit na takzvané kotlíkové dotace a vyměnit nejméně 63.000 zastaralých kotlů na tuhá paliva v rodinných domech.

Co se týče investičních akcí ministerstva, zhruba 1,5 miliardy má stát obnova zařízení Českého hydrometeorologického ústavu s cílem zpřesnit a zrychlit informace o kvalitě ovzduší, kvalitě a průtoku vod či předpovědi počasí. Na miliardu mají přijít opravy rybníků ve vlastnictví státu, rekonstrukce turistických a lesních cest na území národních parků má podle plánu stát 820 milionů korun.

Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. Z celkových investic za osm bilionů korun je určeno zhruba 6,2 bilionu korun na investiční akce v dopravě. Druhý největší objem investic je u ministerstva průmyslu a obchodu.

Investiční akce ministerstev jsou v plánu vyčísleny na 3,98 bilionu korun a akce hrazené z dotací na 4,02 bilionu korun. Objem peněz je přitom podle dokumentu součet investičních výdajů, které by dané ministerstvo chtělo proinvestovat samo nebo přes podřízené organizace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist