https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-chce-pozadat-o-dalsi-tri-prechodna-obdobi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí chce požádat o další tři přechodná období

9.5.2000 20:05 | PRAHA (EkoList)
Dvě nová přechodná období a rozšíření jednoho stávajícího chce v rámci vyjednávání s Evropskou unií (EU) požadovat ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Vládní výbor pro evropskou integraci se ale na svém dnešním podvečerním jednání na podpoře jeho požadavku nedohodl. "Stále tu zůstávají dvě věci, na nichž jsme se neshodli: spor ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva financí (MF) o prostředky na regionální rozvoj a požadavek ministerstva životního prostředí (MŽP) na další tři přechodná období," řekl novinářům po jednání výboru ministr zahraničních věcí Jan Kavan (ČSSD).
 

Členové výboru projednávali tyto sporné body včera v rámci schvalování aktualizované verze Národního programu přistupování k Evropské unii. Podle Jana Kavana se sice nepodařilo na zmíněné dva problémy nalézt společný názor, ale řešení se má začít hledat již zítra ráno, kdy se sejdou zástupci Ministerstva zahraničních věcí (MZV), MŽP i MF. Podle Kavana je kompromis možný. S tím souhlasí i jeho náměstek a hlavní vyjednavač ČR s EU Pavel Telička: "V požadavcích ministra Kužvarta jde řádově o stovky miliónů korun. Já věřím, že další jednání povedou k tomu, že se požadavek na počet i délku přechodných období sníží." Mělo by se tak stát do pondělka 22. května, kdy chce ministr Kavan Národní program předložit ke schválení vládě. "V té době již musí být bez sporných bodů" řekl dnes novinářům ministr zahraničí.

Ministr zahraničí Jan Kavan a státní tajemník Pavel Telička na dnešní tiskové konferenci. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

MŽP požaduje nová přechodná opatření v oblasti odpadového hospodářství a v oblasti ochrany ovzduší a rozšíření přechodného období v oblasti integrované prevence znečištění (tzv. směrnice IPPC). "Jde o to, že aproximační strategie pro životní prostředí byla vzata vládou na vědomí za jistých finančních podmínek. Ovšem MŽP nedostalo tolik prostředků, s kolika aproximační strategie počítala," vysvětluje zmocněnec ministra životního prostředí profesor Bedřich Moldan, jak je možné, že MŽP najednou žádá prakticky o tři přechodná období navíc.

Referenční datum 1. ledna 2003, k němuž by měla ČR vstoupit do EU, se podle členů vládního výboru pro evropskou integraci nemění. "Bylo by smutné, kdyby se toto datum mělo měnit kvůli dvěma či třem "kostlivcům", kteří se nám objevili ve skříních," řekl EkoListu Pavel Telička.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist