https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-chce-rozsirit-cesky-raj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí chce rozšířit Český ráj

17.9.2001 12:01 | HRUBÁ SKÁLA (ČIA)
O více než 100 kilometrů čtverečních se podle záměru ministerstva životního prostředí rozšíří Chráněná krajinná oblast Český ráj . Místo dosavadních 92 by se měl Český ráj rozkládat na 191 kilometrů čtverečních. V souvislosti s besedou ministra životního prostředí Miloše Kužvarta na Hrubé Skále se starosty dotčených obcí to dnes potvrdil ředitel Správy chráněných krajinných oblastí ČR František Pelc.
 

"Smyslem je aktivně chránit krajinářsky a přírodně hodnotné části údolí Jizery, ještědsko-kozákovského hřbetu a dalších lokalit. Podle návrhu budou území Chráněné krajinné oblasti Českého ráje tvořit dvě nespojité části. Severní část se bude rozkládat od Frýdštejna a Malé Skály až po Mírovou pod Kozákovem. Dosavadní území se rozšíří o Prachovsko a okolí Branžeže na Mladoboleslavsku," uvedl Pelc. Území nově zařazená do chráněné krajinné oblasti budou rozdělena do čtyř zón.

Někteří starostové se obávají, že zařazení obcí do rozšířené chráněné krajinné oblasti přinese řadu nepříjemných omezení. "Naše obec bude vlastně rozdělena na chráněnou a nechráněnou část. To může působit značné problémy," uvedl starosta Malé Skály Jiří Mašek a navrhuje hranice chráněné oblasti posunout. Podle Pelce ale ochrana přírodu obce nijak v jejich rozvoji neomezí. "Naopak. Ministerstvo životního prostředí může chráněné oblasti podpořit vlastními granty," řekl Pelc.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist