https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-navrhuje-vytvorit-na-sumave-ctyri-zony-misto-nynejsich-tri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí navrhuje vytvořit na Šumavě čtyři zóny místo nynějších tří

2.10.2019 00:40 | PRAHA (ČTK)
V Národním parku Šumava by měly nově vzniknout čtyři zóny místo dosavadních tří. / Ilustrační foto
V Národním parku Šumava by měly nově vzniknout čtyři zóny místo dosavadních tří. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
V Národním parku Šumava by měly nově vzniknout čtyři zóny místo dosavadních tří. Pod nejpřísnější režim, tedy do přírodní zóny, která se ponechá pouze přírodním procesům, má nově spadat 27,7 procenta plochy parku. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva životního prostředí, která je k dispozici na vládním webu. Vyhláška je nyní v připomínkovém řízení. Nově navržené zóny ve vyhlášce odpovídají návrhu, který v červnu schválila Rada Národního parku Šumava.
 

Vedle zóny přírodní má v šumavském parku vzniknout zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a která má tvořit 24,6 procenta parku. Zóna soustředěné péče má zabrat 46,5 procenta. Nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu, bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nachází se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality.

Většinu pozemků v šumavském národním parku vlastní stát, a to asi 86 procent. Asi desetina parcel je v majetku obcí a zbývající čtyři procenta pozemků je soukromá. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že nově navrhované rozdělení parku do zón nezasáhne do nynějšího běžného hospodaření v parku. Pokud by některému z vlastníků vznikla kvůli ochraně území újma, má právo požádat stát o peněžitou náhradu, stojí v důvodové zprávě.

Ministerstvo uvádí, že vymezení zonace podle platného zákona o ochraně přírody a krajiny je nezbytné pro stanovení dlouhodobých cílů ochrany a poslání pro jednotlivé části národního parku.

Kvůli návrhu rozdělení Šumavy do zón podal v srpnu Jihočeský kraj správní žalobu na národní park i ministerstvo. Tvrdí, že ho obě instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón. Vedení parku ale uvedlo, že jeho ředitel Pavel Hubený osobně jednal se zástupci obcí, Plzeňského i Jihočeského kraje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist