https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-nepodpori-vodni-dila-na-labi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí nepodpoří vodní díla na Labi

20.11.2001 14:25 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Souhlas s výstavbou dvou vodních děl na řece Labi u Malého Března na Ústecku a Prostředního Žlebu v okrese Děčín ministerstvo životního prostředí (MŽP) nevydá. Takový je závěr veřejného projednávání v Ústí nad Labem, které vyvrcholilo v pondělí 19. listopadu v pozdních večerních hodinách. Za účasti investorů stavby, státní správy, ekologů, místních samospráv a veřejnosti byl posouzen vliv uvedených staveb na životní prostředí v oblasti dolního Labe. Zástupce MŽP Václav Petříček na závěru projednávání navrhl takzvanou nulovou variantu, která nedoporučuje stavbu dalších vodních děl v úseku Labe mezi Ústím nad Labem-Střekovem a Hřenskem.
 

Podle Petříčka předložená dokumentace o dopadu vodních děl na životní prostředí nepřesvědčila o tom, že by měl veřejný zájem převýšit požadavky ochrany přírody. Na nutnost vybudování nízkoprahových zdymadel na dolním Labi naopak upozornil zástupce Ředitelství vodních cest České republiky Vladimír Kadlec. Podle jeho slov je pro další regulaci Labe a zachování mezinárodní lodní přepravy výstavba vodních děl zcela nezbytná. Posuzovaná dokumentace je podle Kadlece maximálním možným kompromisem ve vztahu k okolní přírodě.

S výsledkem ústeckého projednávání jsou spokojeni členové ekologického sdružení Přátelé přírody. Ti podle slov svého předsedy Mariána Páleníka bojují proti stavbě vodních děl na dolním Labi už téměř deset let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist