https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-nove-zakony-o-odpadech-by-mohly-zacit-platit-od-ledna-2021
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí: Nové zákony o odpadech by mohly začít platit od ledna 2021

19.4.2019 00:20 | OLOMOUC (ČTK)
V ČR bylo v roce 2017 vyprodukováno 5,6 milionu tun komunálního odpadu, což znamená 537 kilogramů na obyvatele. Zrecyklováno bylo 38 procent, energeticky využito 12 procent. / Ilustrační foto
V ČR bylo v roce 2017 vyprodukováno 5,6 milionu tun komunálního odpadu, což znamená 537 kilogramů na obyvatele. Zrecyklováno bylo 38 procent, energeticky využito 12 procent. / Ilustrační foto
Od roku 2021 by mohly platit čtyři připravené zákony, které do českého právního řádu zavádí odpadovou legislativu EU. Návrhy mají snížit množství odpadu vyváženého na skládky, zvýšit míru recyklace a umožnit energetické využití zbytkového odpadu. Vláda by návrhy norem měla schvalovat koncem roku, pak je dostanou zákonodárci. Na konferenci o odpadech v Olomouci to včera novinářům řekl ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí (MŽP) Jaromír Manhart.
 

Čtveřice návrhů má upravit nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Na začátku dubna byly podle Manharta návrhy poslány do meziresortního připomínkového řízení, jež potrvá zhruba do 10. května. "Následně v horizontu 1,5 měsíce, tedy ještě před letními prázdninami, bychom chtěli všechny zákony konferenčně vypořádat," uvedl.

V létě by je měla dostat legislativní rada vlády. "V průběhu podzimu, nejpozději do Vánoc, je chceme nechat schválit vládou a poslat je do dalšího legislativního procesu v rámci Poslanecké sněmovny a Senátu," řekl Manhart. Podotkl, že Česko musí zakomponovat odpadovou legislativu EU do svého práva do 5. července 2020. "Ten cíl je stále ještě reálný. Očekáváme, že zákony budou pod detailní diskusí. Budeme se snažit najít kompromis tak, aby zákony vstoupily v platnost v lednu 2021," dodal.

Například návrh nového zákona o odpadech počítá s postupným navyšováním poplatku za skládkování využitelného odpadu. Od roku 2009 byla platba za ukládání komunálního odpadu na skládky neměnná a činila 500 korun za tunu. Podle nové legislativy by měl v roce 2030 dosáhnout poplatek za skládkování využitelného odpadu 1850 korun za tunu.

Evropská směrnice o odpadech cílí na 55procentní recyklaci komunálních odpadů v roce 2025, na 60 procent o pět let později a 65 procent v roce 2035. Státům také ukládá povinně třídit bioodpad nejpozději od roku 2024, textil a nebezpečné komunální odpady pak o rok později.

Nový zákon by umožňoval v roce 2035 skládkování pouze deseti procent komunálního odpadu. Energeticky využívat bude možné maximálně 25 procent odpadu. Zákon dále ukládá obcím povinnost splnit takzvané cíle třídění komunálního odpadu, které budou v roce 2025 činit 60 procent, o deset let později 70 procent.

V ČR bylo v roce 2017 vyprodukováno 5,6 milionu tun komunálního odpadu, což znamená 537 kilogramů na obyvatele. Zrecyklováno bylo 38 procent, energeticky využito 12 procent. Česko je tak pod průměrem Evropské unie. Naopak z hlediska skládkování (45 procent) je vysoko nad evropskou úrovní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist