https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-rozhodne-o-vyjimce-pro-chvaletice-v-prvni-polovine-listopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí rozhodne o výjimce pro Chvaletice v první polovině listopadu

1.11.2019 00:22 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí rozhodne o výjimce z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice v první polovině listopadu. / Ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí rozhodne o výjimce z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice v první polovině listopadu. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodne o výjimce z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice v první polovině listopadu. Dosud úřad čekal na vyjádření dotčených orgánů. Na dotaz novinářů to včera uvedl Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva. Zamítnutí výjimky mimo jiné žádají aktivisté z hnutí Against Coal, kteří protestují proti těžbě uhlí na velkorypadle v lomu ve Vršanech u Mostu Rypadlo obsadili v úterý ráno na protest proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Téže firmě patří chvaletická elektrárna.
 

Pardubický kraj v létě vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.

"Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí o odvolaní proti rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje ohledně výjimky z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice připravuje, dosud jsme čekali na vyjádření dotčených orgánů, a proto budeme vydávat rozhodnutí v první polovině listopadu," napsal Charvát. Aktivisté řekli, že byl včera poslední den, dokdy měl úřad o výjimce rozhodnout.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist