https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-si-stoji-za-vyjimkou-pro-d8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí si stojí za výjimkou pro D8

9.8.2000 07:45 | PRAHA (EkoList)
Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí s tvrzením Dětí Země, že by při udělování výjimky pro vedení dálnice D8 přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří postupovalo nezákonně a podle stranicko-politických kritérií. Vyplývá to z prohlášení, které poskytla EkoListu tisková mluvčí ministra životního prostředí Miloše Kužvarta Rita Gabrielová.
 

Děti Země podali k ministru Kužvartovi rozklad (odvolání) proti jeho rozhodnutí z poloviny letošního července, kterým MŽP umožnilo stavět dálnici na území CHKO, což běžně zakazuje zákon na ochranu přírody a krajiny. Podle Dětí Země svým rozhodnutím MŽP tento zákon zcela jasně porušilo, protože nepodalo vysvětlení, proč byla výjimka ze zákona udělena. V takovém případě totiž veřejný zájem na stavbě dálnice musí převyšovat veřejný zájem na ochraně přírodního bohatství a to, podle Miroslava Patrika z brněnské pobočky Dětí Země, Kužvartův úřad nedoložil.

Patrik také kritizoval Kužvartovo rozhodnutí proto, že je podle něj vedeno spíše stranicko-politickými důvody, než odbornou a právní argumentací. Podle Pavla Douchy z brněnského Ekologického právního servisu, který se podílel na formulaci odvolání, text rozhodnutí také "ukazuje na nízké právní vědomí náměstka ministra životního prostředí Josefa Běleho, který byl na ministerstvo dosazen spíše za své členství v ČSSD než za odborné kvality v ochraně přírody". Podle Rity Gabrielové je však rozhodnutí výsledkem podrobného rozboru řady podkladů, které byly projednány v rámci správního řízení na společných poradách za přítomnosti všech účastníků řízení. Dokument podle prohlášení MŽP uvádí důvody, proč některé připomínky akceptovány byly a jiné ne. Výjimka podle Gabrielové navíc bude platná jedině v případě, že investor, jímž je Ředitelství silnic a dálnic ČR, dodrží všechny podmínky dané ministerstvem.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist