https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zrusilo-zaporne-stanovisko-ke-spalovne-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zrušilo záporné stanovisko ke spalovně v Rybitví

25.5.2018 09:00 | PARDUBICE (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí zrušilo své dřívější negativní závazné stanovisko k modernizaci odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku (na obrázku).
Ministerstvo životního prostředí zrušilo své dřívější negativní závazné stanovisko k modernizaci odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Ministerstvo životního prostředí zrušilo své dřívější negativní závazné stanovisko k modernizaci odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku. Věc ministerstvo znovu projedná. Záporné stanovisko nebylo správně odůvodněné a není přezkoumatelné, řekli vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča a zastupitel Pardubic Jan Linhart (Patrioti Pardubic). O obnovení provozu spalovny usiluje již mnoho let firma AVE CZ odpadové hospodářství.
 

"Podle ministra by mělo být stanovisko znovu ze strany ministerstva posouzeno a řádně odůvodněno," uvedl Linhart. Kvůli negativnímu postoji ministerstva vzešlému z posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) z roku 2010 zamítl krajský úřad Královéhradeckého kraje v roce 2016 žádost společnosti AVE CZ o vydání integrovaného povolení na modernizaci spalovny. Firma se proti tomu odvolala.

Spalovnu vlastnila a provozovala od roku 1995 do roku 2004 chemička Synthesia. Poté ji odstavila, protože nesplňovala emisní limity. Od roku 2006 patří společnosti AVE CZ, která plánovala modernizaci zařízení a spalování až 20.000 tun nebezpečného odpadu ročně. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, petici proti spalovně podepsalo téměř 50.000 lidí. I kvůli tomu nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Firma proto požádala o vydání integrovaného povolení, žádost však tehdy nevydal pardubický krajský úřad ani ministerstvo životního prostředí. S žalobou proti tomu společnost u krajského soudu neuspěla. Důvodem byl územní plán, který se stavbou spalovny v Rybitví nepočítal, což neumožnilo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny. Firma AVE CZ územní plán napadla soudně, Nejvyšší správní soud pak v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Později také Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského soudu a ministerstva, která znemožňovala vydání integrovaného povolení.

Pardubice se před časem rozhodly, že odstavenou spalovnu odkoupí za 35 milionů korun, aby zabránily obnovení provozu. Zastupitelé vloni v květnu odkup schválili, později však opakovaně na transakci neodhlasovali v rozpočtu peníze.

Vedení města snahu o odkup zařízení zcela nezavrhlo. "Stále je v platnosti usnesení, že jsme schválili záměr nákupu spalovny, máme také úkol připravit koncept řešení. Pracujeme za podoby právníků na určité strategii, chceme představit vizi koncepčního využití pozemků po spalovně," uvedl primátor Martin Charvát (ANO).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist