https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-brabec-ocenil-nejaktivnejsi-zachrance-zvirat-pred-posecenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Brabec ocenil nejaktivnější záchrance zvířat před posečením

11.7.2017 15:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
" Hlavní ale je, že se nám podařilo propojit dobrovolníky s myslivci a zemědělci, což je pro záchranu zvířat při senosečích klíčové,“ říká ministr Richard Brabec (druhý zleva). Ilustrační foto.
" Hlavní ale je, že se nám podařilo propojit dobrovolníky s myslivci a zemědělci, což je pro záchranu zvířat při senosečích klíčové,“ říká ministr Richard Brabec (druhý zleva). Ilustrační foto.
Zdroj | MŽP
Letošní senoseče jsou u konce. A s nimi i „vyhánění“ zvěře z luk a jejich záchrana před posečením. Jedním z nástrojů, který k tomu slouží, je projekt Senoseč online. Díky němu se daří do vyhánění zvěře zapojovat dobrovolníky. Ministerstvo životního prostředí, které spolu s Českou zemědělskou univerzitou za projektem stojí, dnes ocenilo nejaktivnějšího dobrovolníka. Těch se do vyhánění zapojilo 5,5 tisíc.
 

„Letošní čísla jsou opravdu úspěšná – odrazilo se to zejména na počtu zachráněných zvířat. Za tři roky jich je už na 1300. Hlavní ale je, že se nám podařilo propojit dobrovolníky s myslivci a zemědělci, což je pro záchranu zvířat při senosečích klíčové,“ říká ministr Richard Brabec.

„Letos se plašilo na víc než 11 000 hektarech porostů, tedy na dvakrát větší ploše než loni. To naznačuje, že se projekt postupně rozšiřuje do dalších oblastí. Do preventivních akcí v terénu se v této sezóně také zapojilo výrazně více zemědělských podniků – těch bylo přes 500, a stejně tak i myslivců či mysliveckých sdružení, kterých letos bylo ke čtyřem stovkám. A k počtu zachráněných zvířat významně přispělo i na 5,5 tisíce dobrovolníků,“ říká Brabec.

„Na základě dat z webového portálu jsme vyhodnotili ty nejaktivnější a nejsnaživější. Vítězkou soutěže se stala Jana Mičolová ze Šternberka,“ uvádí ministr Brabec k soutěži pro dobrovolníky, která probíhala od 30. května do 30. června 2017 a zapojit se do ní mohl každý dobrovolník zaregistrovaný do portálu Senoseč online.

Projekt Senoseč online vznikl v roce 2015, kdy MŽP spolu s Českou zemědělskou univerzitou spustily pro veřejnost, myslivce i zemědělce nový webový portál SENOSEC.CZU.CZ. Rok poté vznikla v rámci studentské soutěže na tvorbu nejlepších aplikací pro mobily a tablety nová aplikace, která byla kompatibilní s portálem SENOSEC.CZU.CZ.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist