https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-brabec-podepsal-memorandum-o-spolupraci-na-podpore-alternativnich-pohonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Brabec podepsal memorandum o spolupráci na podpoře alternativních pohonů

10.11.2016 13:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministr životní prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal se zástupci výrobců a dovozců aut, energetických a plynárenských společností memorandum o spolupráci na podpoře rozvoje alternativních pohonů v ČR.  Ilustrační snímek.
Ministr životní prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal se zástupci výrobců a dovozců aut, energetických a plynárenských společností memorandum o spolupráci na podpoře rozvoje alternativních pohonů v ČR. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr životní prostředí Richard Brabec (ANO) dnes podepsal se zástupci výrobců a dovozců aut, energetických a plynárenských společností memorandum o spolupráci na podpoře rozvoje alternativních pohonů v ČR.
 

S cílem zefektivnit podporu rozvoje vozidel s alternativním pohonem v nově otevřené výzvě, ale i další rozvoj čisté mobility v ČR navázalo MŽP spolupráci se zástupci výrobců a dovozců aut, energetiky a plynaři. Zahájením spolupráce je vznik společného memoranda, které dnes ministr Brabec podepsal se zástupci společností ČEZ, E.ON, PRE, Českého plynárenského svazu, Svazu dovozců automobilů a Sdružení automobilového průmyslu.

„Cílem memoranda je prohloubit naši spolupráci ve výměně informací a při osvětě mezi samosprávou i veřejností. Výměna informací a zhodnocení zkušeností s novou výzvou nám přinesou cenné poznatky pro budoucí možné rozšíření podobné dotační podpory pro další skupiny žadatelů, např. pro fyzické osoby,“ komentuje ministr Brabec uzavření memoranda.

Zástupci Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) a Svazu dovozců automobilů (SDA) podpis memoranda vítají. „Vnímáme to jako dobrý základ budoucí koncepční spolupráce na podpoře alternativní mobility v ČR,“ říká Zdeněk Petzl za AutoSAP. Podle Josefa Pokorného z SDA mohou opatření fungovat, budou-li prosazována v navrhovaném kontextu: „Tím je zejména využívání dotačních fondů s cílem podpořit obnovu vozového parku pro jeho příznivější složení z pohledu ekologie a bezpečnosti,“ vysvětluje Pokorný.

„Velice oceňujeme jasné kroky v přímé podpoře rozvoje elektromobility v ČR, která je v souladu s Národním akčním plánem čisté mobility. Jako provozovatel největší tuzemské sítě dobíjecích stanic pro elektromobily přitom z reakcí cestující veřejnosti víme, že pořizovací cena elektromobilů je stále největší bariérou rozvoje odvětví. Věříme, že kombinace přímé a nepřímé podpory povede v nejbližších letech k prodeji tisícovek nových elektromobilů ročně,“ vítá iniciativu MŽP člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

„Pražská energetika, a. s., se věnuje rozvoji elektromobility v hlavním městě Praze již od roku 2011 výstavbou první nabíjecí stanice pro elektromobily a dnes jich provozuje přes 30. Ve spolupráci s hlavním městem Prahou chce pokračovat v rozvoji elektromobility i nadále nejen kvůli dosahovaným úsporám pohonných hmot v provozu, ale především kvůli snížení vypouštěných emisí z automobilů a snížení hluku s cílem zlepšit životní prostředí zejména v centru naší metropole,“ zdůrazňuje předseda představenstva PRE, a. s., Pavel Elis. „CNG je dnes nejdostupnější ekologickou alternativou v dopravě. Předpokládáme, že trend zájmu o toto palivo se projeví i v případě obcí, měst a krajů. Jsme připraveni nabídnout individuální projekty pro jednotlivé radnice nebo instituce,“ uzavírá Jan Ruml za Český plynárenský svaz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist