https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-dopravy-chce-zavest-elektronicke-myto-pro-kamiony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr dopravy chce zavést elektronické mýto pro kamiony

11.4.2003 10:08 | PRAHA (ČIA)
Platit podle ujetých kilometrů, a ne dálničními známkami, budou podle záměru ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) do tří let kamiony pohybující se po tuzemských dálnicích. Ministr si od takzvaného elektronického mýta spojeného s několikanásobným zvýšením poplatků slibuje více peněz, kterých se již dnes na výstavbu a opravy silnic nedostává. Ministerstvo nyní vyhodnocuje analýzu systémů elektronického mýta. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.
 

V České republice se podle Šimonovského zaplatí jen 10 procent z oprav silnic. Proto se od příštího roku zdraží dálniční známky pro osobní auta o 100 a pro nákladní o tisíc korun. I tak stát získá jen 12 miliard korun, přičemž letos se plánují investice do dopravního stavitelství ve výši 27 miliard korun. "Zavedením elektronického mýta se zdraží dopravní služby," domnívá se ředitel firmy Schenker Petr Lelek. Podle jeho slov by se tím ale měla zlepšit kvalita silniční sítě, což umožní zkrácení přepravní doby.

Systém elektronického mýta je určen jen pro těžké nákladní automobily. Po technické stránce lze k monitorování zvolit kamery, identifikační rámy nebo palubní "černé skříňky". Zavedení některého z těchto systémů pro 22 tisíc tuzemských kamionů může podle expertů přijít na pět až 20 miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist