https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-kuzvart-je-i-nadale-proti-dalnici-d3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Kužvart je i nadále proti dálnici D3

4.4.2000 10:05 | PRAHA (EkoList)
Dálnice D3 je podle ministra životního prostředí předčasným projektem, na který nebudou v nejbližší době peníze. Záměr začít stavět dálnici směrem na České Budějovice a rakouské hranice do tří let oznámil ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař (ČSSD) 30. března. Přitom dosavadní hodnocení vlivu projektu na životní prostředí (EIA) dopadla negativně. "Současný tlak na "salámovou taktiku" EIA je obrovský," řekl dnes ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD).
 

Tzv. "salámovou taktikou" se míní rozčlenění celé trasy D3 na krátké úseky, které by pak byly podle metodiky EIA hodnoceny odděleně. Ty, které by "prošly", by pak bylo možné začít stavět. Tuto taktiku použili zastánci stavby v případě dálnice D8 směrem na Ústí nad Labem a Spolkovou republiku Německo. "Pak nastoupí argumenty stylu "když už jsme dostavěli až sem, musíme dostat výjimku za zákona" a jim podobné. To je ale opravdu nepřijatelný postup, proti kterému se bráníme a bránit budeme," řekl dnes ministr Kužvart novinářům.

Dálnici D3 se snaží prosazovat zejména větší obce na jihu Čech jako například Tábor nebo České Budějovice. Proti se postavili zástupci menších obcí a ekologické a občanské iniciativy - například Jihočeští ochránci přírody, sdružení Calla či občanské sdružení Chodci. Oponenti argumentují zejména zásahy do krajinného rázu v Posázaví a v jižních Čechách. Alternativou je podle nich urychlená modernizace IV. železničního koridoru, který vede právě v tomto směru. Na podporu svých argumentů dokonce iniciovali v minulém týdnu petici.

Proti dálnici D3, která by měla při svém napojení na dopravní systém hlavního města Prahy procházet kolem Jílového u Prahy, je i vedení tohoto města. "Mé negativní stanovisko k průchodu dálnice kolem Jílového se nemění," říká ministr Kužvart.

Záměr postavit dálnici D3 obnovila letos Zemanova vláda po téměř čtyřech letech. Poslední vláda premiéra Klause (ODS) jej totiž již v roce 1997 odsunula, na návrh tehdejšího ministra životního prostředí Jiřího Skalického (ODA), až za rok 2010 z důvodu nedostatku financí a nízké priority této dálnice.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist