https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-kuzvart-pochvalil-svuj-rezort-za-uzavreni-kapitoly-zp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Kužvart pochválil svůj rezort za uzavření kapitoly ŽP

4.6.2001 14:02 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart dnes novinářům oficiálně oznámil, že 1.června uzavřela Česká republika v rámci jednání s Evropskou unií kapitolu 22 o životním prostředí. Česká republika se tak stala čtvrtou zemí, která má tuto kapitolu již uzavřenou. Už v březnu uzavřelo kapitolu Slovinsko a společně s ČR pak ještě Maďarsko a Estonsko.
 

Evropská unie souhlasila s udělením dvou přechodných období, a to u směrnice o obalech a obalových odpadech do konce roku 2005 a u směrnice o čištění městských odpadních vod do konce roku 2010. "Pokud bychom dostávali vysvědčení, pak by to pro stav životního prostředí a pro MŹP bylo velmi dobré vysvědčení," pochválil svůj resort ministr Kužvart.

První dokument ke kapitole Životní prostředí byl schválen vládou v červnu 1999. V něm ČR požádala o sedm přechodných období. V červenci 2000 byl předložen Evropské unii dodatek k prvnímu dokumentu, ve kterém byl zpřesněn časový rozsah přechodných období. 6. února 2001 předala česká strana další dodatečné informace a zároveň odstoupila od tří žádostí o přechodné období. Následné opakované konzultace s Evropskou komisí umožnily ustoupení i od žádosti o přechodné období pro směrnici o kvalitě vody určené pro lidskou spotřebu.

"Bylo naším cílem a úkolem uzavřít tuto kapitolu během švédského předsednictví," řekla dnes Martina Motlová, náměstkyně ministra ŽP a vedoucí odboru zahraničních vztahů. "Struktura průmyslu a staré zátěže, to vše vchází do vnímání toho, jak ta země na tom je, a Česká republika neměla výchozí pozici dobrou," připomněl dále Kužvart, který o sobě prohlásil, že je eurooptimista.

V lucemburské skupině kandidátských zemí měla Česká republika do minulého týdne uzavřeno 15 kapitol, Maďarsko 17, Polsko 15, Slovinsko, Estonsko a Kypr 18 kapitol.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist