https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-kuzvart-spusteni-temelina-respektuje-ale-nesouhlasi-s-nim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Kužvart spuštění Temelína respektuje, ale nesouhlasí s ním

10.10.2001 18:50 | MOST (ČIA)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart včerejší spuštění jaderné elektrárny Temelín (JETE) respektuje, ale nesouhlasí s ním a nehodlá ho dále komentovat. Kužvart dnes v průběhu mezinárodní konference o zaměstnanosti v Mostě uvedl že elektřina z Temelína nebude potřeba ještě zhruba deset let. Na negativní dopady zprovoznění JETE upozorňoval již před osmnácti měsíci.
 

Uvedení Temelína do provozu přinese na Mostecku v příštích letech ztrátu zhruba 17 tisíc pracovních míst v hornictví a přidružených činnostech. Tato ztráta by mohla být podle Kužvarta zčásti nahrazena zhruba tisíci pracovními příležitostmi při obnově důlní činností dotčené krajiny a při výrobě energie z biomasy.

Spuštění JETE bude podle závěrů dnešní konference pro okres Most v blízké budoucnosti znamenat až třicetiprocentní nezaměstnanost. Proti spuštění Temelína a vývozu elektřiny za dumpingové ceny dnes v Děčíně protestovali zástupci Sdružení spotřebitelů elektřiny a němečtí aktivisté, převážně odpůrci atomové energie ze Saska. Podle nich je JETE zbytečnou investicí, která stejně jako další jaderné elektrárny zbytečně poškozuje životní prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist