https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-rusnok-podepsal-smlouvu-o-uveru-na-vystavbu-dalnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Rusnok podepsal smlouvu o úvěru na výstavbu dálnic

27.11.2001 12:28 | PRAHA (ČIA)
Smlouvu o úvěru v objemu 170 milionů euro, který České republice poskytne Evropská investiční banka (EIB) v rámci projektu Dálnice B na zdokonalení české dálniční sítě, podepsal v pondělí 26. listopadu ministr financí Jiří Rusnok. Projekt navazuje na plán Dálnice A, který se již realizuje a ČR na něj čerpá úvěr od EIB ve výši 230 milionů euro. ČIA o tom informovala tisková mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.
 

Podle jejích slov je celková hodnota obou projektů 810 milionů euro, z toho participace ČR činí 410 milionů euro a úvěr EIB 400 milionů euro. K čerpání úvěru na projekt Dálnice B by mělo dojít v roce 2003 a s jeho pomocí se má zajistit výstavba přibližně 81 kilometrů dálnic a rychlostních silnic.

Projekt Dálnice B má zajistit realizaci těchto dálničních úseků:

D8 - 0805: Lovosice - Řehlovice (cca 20 km)
D11 - 1104: Libice - Chýšť (cca 24 km)
D11 - 1105: Chýšť - Hradec Králové (cca 23 km)
R35 - 3509: Slavonín - Přáslavice (cca 14 km)

Na výstavbu dálnic a rychlostních silnic v ČR už šlo z evropských fondů celkem 820 milionů euro, tedy přibližně 27,15 miliardy korun. "Dosavadní finanční spolupráce je založena na realistickém přístupu jak ČR, tak i EIB. Oceňujeme zvláště velmi pružný a vstřícný přístup EIB při řešení problémů spojených s financováním jednotlivých projektů," uvedla dále Vargová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist