https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-schling-odmita-politizaci-zakona-o-transformaci-cd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Schling odmítá politizaci zákona o transformaci ČD

19.6.2001 15:48 | PRAHA (ČIA)
Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling je přesvědčen, že návrh zákona o transformaci Českých drah (ČD), který Poslanecká sněmovna již dvakrát odmítla a projednávání poslední verze dvakrát odložila, nemá výrazné nedostatky a splňuje v základních směrech současné trendy evropských železnic. "Jsem přesvědčen, že zákon získá na nadcházejícím jednání Poslanecké sněmovny potřebnou většinu a projde do druhého čtení, ve kterém bude možné uplatnit pozměňovací návrhy jednotlivých politických stran," domnívá se Schling.
 

Zároveň odmítá snahy některých politiků a některých politických stran prosadit diametrálně odlišnou verzi transformačního zákona. "Je mi líto, že se záležitosti kolem tohoto zákona zbytečně politizují. Ti, kteří brojí proti tomuto zákonu, brojí současně i proti zájmům podnikatelů," zdůraznil ministr. Odmítnutí návrhu by totiž podle jeho slov mohlo poškodit další rozvoj podnikání na železnici.

Návrh zákona o transformaci ČD, kterým by se poslanci měli znovu začít zabývat na červnové schůzi, počítá s rozdělením dnešní státní organizace na dvě nástupnické firmy - akciovou společnost České dráhy, která by vlastnila kolejová vozidla a provozovala dopravu, a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty, která má vykonávat vlastnická práva k železniční infrastruktuře. "Zákon by měl připravit České dráhy na konkurenci, která k nám vstoupí v podobě zahraničních společností po našem vstupu do Evropské unie," prohlásil Schling. Pokud Poslanecká sněmovna návrh zákona o transformaci ČD podpoří, vzniknou tyto dvě nástupnické organizace ČD zřejmě k 1. lednu příštího roku.

Podle zpravodaje tohoto zákona a bývalého předsedy Správní rady ČD, poslance Miroslava Kapouna, hrozí, že se zákon může stát jakýmsi rukojmím parlamentních voleb v roce 2002. Jednotlivé parlamentní strany by mohly tohoto zákona využít ke svému zviditelnění.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist