https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-schling-veri-ze-transformace-drah-projde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Schling věří, že transformace drah projde

20.5.2001 13:46 | PRAHA (ČIA)
Ministr Jaromír Schling věří, že Poslanecká sněmovna příští týden propustí do druhého kola návrh zákona o transformaci Českých drah (ČD), který právě šéf resortu dopravy a spojů stáhl z dubnové schůze dolní komory Parlamentu ČR. "Jednání s představiteli ostatních politických stran k nalezení potřebné shody stále probíhají. V základních bodech transformace drah už jsme se shodli," řekl Schling na dotaz ČIA.
 

Podle Schlinga předložený návrh odpovídá legislativě Evropské unie a někteří evropští železniční odborníci ho prý hodnotí ještě lépe než stávající evropské normy pro transformaci železnic. Jak ministr dodal, základním úkolem transformace ČD je přetvoření současného státního podniku do podoby obchodní společnosti, která bude samostatně podnikat na domácím a evropském dopravním trhu.

Návrh zákona o transformaci ČD počítá s rozdělením této státní organizace na dvě nástupnické firmy - akciovou společnost České dráhy, která by vlastnila kolejová vozidla a provozovala dopravu, a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty, která bude vykonávat vlastnická práva k železniční infrastruktuře. "Zákon by měl připravit České dráhy na konkurenci, která k nám vstoupí v podobě zahraničních společností po našem vstupu do Evropské unie," prohlásil Schling. Pokud Poslanecká sněmovna návrh zákona o transformaci ČD podpoří, vzniknou tyto dvě nástupnické organizace ČD k 1. lednu příštího roku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist