https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-toman-prevzal-petici-ktera-zada-setrnejsi-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Toman převzal petici, která žádá šetrnější zemědělství

6.12.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Petici s 55 tisíci podpisy dnes předali zástupci České společnosti ornitologické a Českomoravské myslivecké jednoty ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD). Chtějí, aby resort usiloval o šetrnější zemědělské postupy vůči krajině. / Ilustrační foto
Petici s 55 tisíci podpisy dnes předali zástupci České společnosti ornitologické a Českomoravské myslivecké jednoty ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD). Chtějí, aby resort usiloval o šetrnější zemědělské postupy vůči krajině. / Ilustrační foto
Foto | Larry / Flickr
Petici s 55 tisíci podpisy dnes předali zástupci České společnosti ornitologické a Českomoravské myslivecké jednoty ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD). Chtějí, aby resort usiloval o šetrnější zemědělské postupy vůči krajině. Intenzivní zemědělství viní mimo jiné z úbytku ptactva v přírodě. Česko by podle nich mělo být také aktivnější v prosazování ekologických témat na evropské úrovni.
 

Před budovou ministerstva se dnes sešly asi tři desítky lidí. Někteří měli transparenty - například s nápisem "Rozoráš-li všechny meze, ptáci zahynou". Signatáři petice požadují, aby ministerstvo nastavilo podmínky, které povedou ke zmenšení souvislých ploch jedné plodiny na nejvýše 20 hektarů či vytvoření alespoň deseti procent zemědělských ploch bez chemických postřiků, které by sloužily jako útočiště zvěře a ptactva. Mezi další požadavky patří, aby resort při projednávání Společné zemědělské politiky pro léta 2021-2027 prosazoval dodržování enviromentální legislativy a to, aby bylo 15 miliard eur (cca 383 miliardy korun) ročně již na evropské úrovni určeno na hospodaření podporující ochranu ohrožených druhů a cenných biotopů.

Toman řekl, že aktivitu signatářů oceňuje. Uvedl, že se zástupci ornitologů a myslivců jedná dlouhodobě. Ministerstvo podle jeho slov na některých tématech zmiňovaných v petici pracuje, myslivcům a ornitologům doporučil, ať si při projednávání těchto témat stanoví priority.

Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek zdůraznil, že Česko by mělo být ohledně projednávání enviromentálních témat aktivnější i v evropské politice. Po předání petice na ministerstvu Toman a zástupci ornitologů a myslivců o problematice jednali.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist