https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-vnitra-odletel-kvuli-blokadam-na-jednani-do-vidne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr vnitra odletěl kvůli blokádám na jednání do Vídně

12.10.2001 10:20 | PRAHA (ČIA)
Ministr vnitra Stanislav Gross odletěl dnes ráno na jednání se svým rakouským protějškem Ernestem Strasscherem. Důvodem jednání jsou blokády přechodů na česko-rakouských hranicích kvůli spuštění Jaderné elektrárny Temelín (JETE). ČIA to dnes sdělila tisková mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. Ministr podle mluvčí rakouskému kolegovi "připomene mezinárodní smlouvy i dohody mezi ČR a Rakouskem, které jsou ze strany Rakouska jednoznačně porušovány".
 

Gross ve středu poděkoval na hraničním přechodu Dolní Dvořiště/Wullowitz řidičům čtyři dny čekajících kamionů za pevné nervy a snahu předejít otevřeným konfliktům s rakouskými demonstranty. Šéf resortu vnitra situaci mezi stovkami stojících nákladních automobilů monitoroval spolu s ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou. Vláda hodlá podle Grosse už čtyři dny trvající blokádu rakouských odpůrců JETE vyřešit co nejdříve.

Podle posledních informací se do celého sporu zřejmě vloží také Evropská komise, jejíž zástupci v noci na dnešek údajně českému kabinetu slíbili, že se budou stížností na postup rakouských úřadů zabývat.

Ministr Gross současně odsoudil hornorakouské úřady, které ve středu povolily další blokády hranic. Ty by měly trvat až do páteční půlnoci.

Na liknavost rakouských úřadů vůči organizátorům blokády si nestěžují pouze samotní řidiči, ale i autodopravci a další podnikatelské subjekty na obou stranách hranice. Vedle jiných celebrit se začínají v celé věci angažovat prostřednictvím svých zástupců i sami podnikatelé.

Prezident hospodářské komory Zdeněk Somr například poslal dopis rakouskému kancléři i českému premiérovi, v němž zdůrazňuje, že podnikatelé na obou stranách hranice přicházejí o značné prostředky a oba šéfy vlád vyzývá k urychlenému řešení celé situace.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist