https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-klepali-na-zakladni-kamen-dalnice-d47
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři klepali na základní kámen dálnice D47

28.5.2002 15:32 | OSTRAVA (ČIA)
Výstavbu dalšího úseku dálnice D47 dnes poklepáním na základní kámen v Ostravě zahájili ministři Zemanovy vlády. Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit poklepal současně na rozvoj Moravskoslezského kraje, premiér Miloš Zeman se zase obával, aby kámen nerozbil. Slavnostního zahájení výstavby se zúčasnil také ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, který byl svými vládními kolegy označen za hlavní brzdu výstavby severomoravské dálnice.
 

"Celý projekt byl neobyčejně špatně veden, nesystematické kroky a pomalý postup v řešení například územních rozhodnutí vše oddálil," uvedl ministr Lachnit. Podle jeho mínění mohla být výstavba dálnice zahájena mnohem dřív. Naopak ministr Schling tvrdí, že vina není na straně jeho úředníků, ti totiž prý nemohou za to, že nebyla dosud vydána stavební povolení.

Problémem je také způsob výstavby dálnice a její financování. Původně vláda rozhodla, že se bude stavět za soukromý kapitál a jednání vedla pouze s jediným investorem - izraelskou společností Housing and Construction. Když však izraelská firma předložila smlouvu, zjistilo se, že je pro stát zcela nevýhodná. Proti hlasovalo sedm ministrů, premiér se zdržel hlasování. Vláda bude o smlouvě se soukromým investorem znovu jednat 5. června a Schling je přesvědčen, že tentokrát bude schválena.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist