https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-opet-nerozhodli-o-povolenkach-na-emise-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři opět nerozhodli o povolenkách na emise CO2

29.9.2004 18:36 | PRAHA (ČIA)
Ani jeden z návrhů na počet povolenek k emisím oxidu uhličitého pro roky 2004 až 2007 dnes vláda nevybrala. Ministři jednali jak o návrhu ministerstva průmyslu a obchodu, tak o návrhu ministerstva životního prostředí, konečné rozhodnutí však odložili. Podle Jindřicha Marka z tiskového oddělení kabinetu dali ministři oběma resortům šanci, aby své návrhy ještě více sblížily.
 

Materiál ministerstva životního prostředí (MŽP) počítal s návrhem povolenek ve výši 99,45 milionu tun ročně. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chtělo objem povolenek zvýšit až na 116,3 milionu tun. Z toho je 68,7 milionu vyhrazeno pro sektor energetiky a 36,8 milionu tun pro průmysl. Necelých sedm milionů tun tvoří motivační bonusy, materiál MPO dále počítá s rezervami pro nové subjekty a pro případ podprůměrných teplot. Podle Marka se ministerstva ještě pokusí nalézt kompromisní řešení.

MŽP původně v červenci navrhlo limit ve výši 94 milionů tun, což kritizovali zástupci Svazu průmyslu a velkých energetických a průmyslových společností. Návrh ministerstva by prý vedl k omezení ekonomického růstu ČR. Jako základ MŽP vzalo období let 1999 až 2001, kdy roční emise oxidu uhličitého dosahovaly u vybraných 430 elektráren, tepláren, průmyslových závodů a jiných zařízení 89 milionů tun oxidu uhličitého za rok.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého má v zemích Evropské unie začít fungovat od začátku příštího roku. Poplatek za každou tunu oxidu uhličitého, kterou společnost vypustí nad stanovený limit, činí deset eur. Podle názoru vedení Svazu průmyslu systém znevýhodní evropské země ve prospěch USA, Ruska a asijských zemí.

Na rozhodnutí vlády o přidělení povolenek k emisím oxidu uhličitého navazuje návrh zákona o obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého, který vláda schválila již 15. září.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist