https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-podepsali-memorandum-o-stavbe-terminalu-v-bohumine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři podepsali memorandum o stavbě terminálu v Bohumíně

22.6.2001 15:51 | OSTRAVA/BOHUMÍN (ČIA)
Velkokapacitním dopravním uzlem a evropským logistickým centrem bude po dostavbě terminálu město Bohumín na Karvinsku. Memorandum o vzniku odbavovacího centra v příhraničním Bohumíně dnes v Ostravě podepsali ministři dopravy zemí, které se na výstavbě budou podílet. Vedle České republiky jsou to Ukrajina a Rusko, Poláci se k memorandu připojí později. Spoluinvestorem stavby je nadnárodní společnost Shiran.
 

"Terminál vytvoří v regionu s vysokou nezaměstnaností nejméně tisícovku nových pracovních příležitostí," řekl dnes v Ostravě při slavnostním podpisu memoranda premiér Miloš Zeman. Stavba bude zahájena v příštím roce, její ukončení investor předpokládá do konce roku 2003. Náklady jsou vyčísleny přibližně na 12 miliard korun.

Součástí výstavby terminálu bude také dokončení sedmdesáti kilometrového úseku širokorozchodné železniční trati z Katowic do Bohumína. Tím se město na česko-polské hranici a s ním celá ČR přímo napojí na Rusko a Dálný Východ. Terminál v Bohumíně bude po dokončení sloužit jako překladiště kontejnerů na užší železnici případně na kamiony.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist