https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-posoudi-plavebni-podminky-na-dolnim-labi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři posoudí plavební podmínky na dolním Labi

9.9.2002 16:04 | DĚČÍN (ČIA)
Pracovní schůzku s cílem posoudit podmínky pro další splavnění dolního Labe s ohledem na aktivity svých ministerstev absolvují ve čtvrtek 12. září v Ústeckém kraji ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL), ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) a ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). Mluvčí Úřadu Ústeckého kraje Romana Konečná dnes pro ČIA uvedla, že ministři absolvují pracovní schůzku na lodi Státní plavební správy v odpoledních hodinách mezi Hřenskem na Děčínsku a Lovosicemi v doprovodu prvního zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslava Foldyny (ČSSD).
 

Cílem pracovní schůzky je podle Foldyny představit čtyřem novým ministrům projekty dalšího splavnění Labe, včetně výstavby dvou vodních děl u Malého Března a Prostředního Žlebu.

Výstavbu vodních děl na dolním Labi doporučili krajští radní Ústeckého kraje v prosinci 2001 jako veřejný zájem regionu a jednu ze základních podmínek jeho dalšího hospodářského a sociálního rozvoje. Podle Foldyny mají být v průběhu výstavby vodních děl realizována ekologická opatření za téměř 400 milionů korun a plánované jezy mají zajistit splavnost Labe na 340 dnů v roce. Po dokončení dalšího vodního díla u Přelouče na Pardubicku má být Labe plnosplavné od hranic s Německem do Pardubic, když v současnosti probíhá rekonstrukce zdymadla v Roudnici nad Labem.

Proti výstavbě vodních děl protestují ekologičtí aktivisté ze sdružení Děti Země, Arnika a Přátelé přírody. Obávají se ohrožení vzácné flóry a fauny v oblasti dolního Labe. Přitom se odvolávají na německé zdroje a kritizují vysokou finanční náročnost výstavby jezů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist