https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-ve-stredu-projednaji-zmeny-v-programu-podpory-biopaliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři ve středu projednají změny v programu podpory biopaliv

10.4.2006 15:35 | PRAHA (ČIA)
Vláda projedná ve středu 12. dubna návrh změn v programu podpory výroby biopaliv. Předkladatelem návrhu je ministerstvo zemědělství (MZE). Ministři budou mít na výběr ze tří variant budoucí podpory přidávání biosložky do benzinu a nafty. Text návrhu zveřejnilo MZE na svém webu.
 

První varianta počítá s nařízeným podílem biosložky bez dotací a vratky spotřební daně. Takový program by nepotřeboval notifikaci od Evropské komise. Nevýhodou je však zdražení benzinu o 0,19 až 0,25 haléře na litr a motorové nafty o 0,5 až 0,6 koruny za litr při předpokládaném pětiprocentním podílu biosložky.

Druhá varianta obsahuje návrh vratky spotřební daně na obsah biosložky. "V tomto případě se jedná o zcela nediskriminační systém, jehož náklady pro státní rozpočet lze předběžně odhadnout pro rok 2007 na 4,3 miliardy korun," uvádí MZE. Nevýhodou je naopak potřeba notifikace od EK a administrativní náročnost.

Třetí varianta počítá s vyplácením přímých podpor producentům biopaliv. Podobný systém ČR uplatňovala již dříve u podpory výroby metylesteru řepkového oleje (MEŘO). "Kalkulace předpokládaného dopadu na státní rozpočet pro rok 2007 činí cca dvě miliardy korun pro MEŘO a cca 1,6 miliardy korun pro bioetanol," uvádí MZE.

Program pro podporu výroby biopaliv schválila vláda v říjnu 2005. EK však letos v březnu požádala MZE o vysvětlení čtyř sporných bodů. Kritika se týkala mimo jiné možného zvýhodnění českých výrobců biopaliv i zemědělců oproti subjektům z dalších zemí unie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist