https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zivotniho-prostredi-deset-let-pote
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři životního prostředí deset let poté

4.1.2000 19:20 | PRAHA (EkoList)
Jak se dnes shodli téměř všichni dosavadní čeští ministři životního prostředí, v rámci jejich resortu došlo za posledních deset let k výraznému pokroku. V některých oblastech politiky životního prostředí však má ČR ještě stále vážné rezervy. Schůzku, na níž se sešli spolu se současným ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem (ČSSD) i jeho předchůdci Martin Bursík (ministrem byl za KDU-ČSL), Jiří Skalický (dříve ODA, dnes US), Ivan Dejmal (ministrem za KPVČ, později ODA) i Bedřich Moldan (ODS), uspořádala pod názvem "Životní prostředí - 10 let poté" Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ). Ministerstvo životního prostředí ČR bylo založeno 1. ledna 1990.
 

Schůzky se neúčastnil ze všech dosavadních šéfů resortu pouze František Benda (ODS), který se podle Ivana Ryndy ze STUŽ omluvil s tím, že má na programu již déle ohlášenou zahraniční přednášku. Za zesnulého Josefa Vavrouška (OH), bývalého předsedu Federálního výboru pro životní prostředí, který v březnu roku 1995 tragicky zahynul i se svou tehdy devatenáctiletou dcerou Petrou pod lavinou ve Vysokých Tatrách, se besedy zúčastnil jeden z jeho tehdejších náměstků.

Dva exministři životního prostředí Martin Bursík (vlevo) a Ivan Dejmal před zahájením včerejší besedy, bilancující desetiletí existence MŽP. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Za největší problém resortu označili prakticky všichni ministři ztrátu kompetencí MŽP, ke které došlo za účinkování Františka Bendy v letech 1992 - 1996. Za zásadní problém označil současný ministr Kužvart krach sběru, výkupu a zpracování druhotných surovin v ČR, tedy problém odpadového hospodářství. Kužvart podle svých slov považuje tuto otázku za jeden z hlavních úkolů pro své působení ve vládě v roce 2000: "V červnu předložíme vládě velkou novelu zákona o odpadech, do konce roku pak úplně nový obalový zákon," slíbil včera Miloš Kužvart.

Podle Jiřího Skalického, který byl ministrem životního prostředí v letech 1996 - 1998, by se mělo zlepšit zejména vymáhání dodržování ekologických zákonů. Skalický také zpochybnil navrhovanou reformu státní správy v ochraně životního prostředí v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie. "Nemyslím, že by bylo nutné přijímat tolik nových úředníků, jak navrhuje Bedřich Moldan (zmocněnec ministra životního prostředí pro vyjednávání s EU - pozn. EkoListu)," řekl Skalický novinářům. Podle jěho mínění by prospěla spíše důsledná reforma ministerstva i jeho resortních organizací.

Zajímavou skutečností je, že až na Jiřího Skalického a Františka Bendu byli všichni ministři životního prostředí, včetně současného ministra Miloše Kužvarta, členy pořádající STUŽ. Tragicky zesnulý Josef Vavroušek byl dokonce, jak připomněl dnešní předseda STUŽ Pavel Šremer, jejím zakladatelem.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist