https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/minuly-tyden-se-do-cr-vratilo-zemedelske-sucho-situace-se-lepsit-zatim-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Minulý týden se do ČR vrátilo zemědělské sucho, situace se lepšit zatím nebude

19.4.2022 16:19 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Minulý týden s minimem srážek opět zintenzivnil zemědělské sucho v Česku. Jelikož rostliny už zahájily svůj růst a průměrné teploty stoupají, ubývá nyní vody v krajině rychleji. S výjimkou Šumavy je sucho zejména v jižních Čechách, středním Polabí, na Hané a v Poohří, vyplývá z pondělní mapy zveřejněné na webu Intersucho. V dalších deseti dnech by se rozšíření a intenzita sucha příliš měnit neměly. Předpovědní modely sice nepředpovídají období beze srážek, ale deště nemá být zdaleka tolik, aby současné sucho ustoupilo.
 

Třemi nejhoršími stupni sucha je nyní zasažena čtvrtina republiky. Naopak obvyklé či vyšší množství vody v půdě do jednoho metru, než je v tomto období běžné, je nyní ve většině horských oblastí, v západních Čechách a také v jižní polovině jižní Moravy, která je však v tomto období obvykle poměrně suchá. Míru sucha vědci určují jako poměr aktuální vláhové situace a průměrné situace za roky 1961 až 2010.

Zemědělci už také v mnoha okresech očekávají negativní dopady na úrodu. Výjimečně už dokonce mezi 30 a 40 procenty, a to na Kroměřížsku, Mostecku a v okrese Plzeň-jih. Nemusí však jít o dopady v celém okrese, ale pouze na některých katastrech, z nichž zemědělec reportuje. Ztrátu výnosů mezi deseti a 30 procenty očekává řada sedláků především v českých okresech, na Moravě pouze na Třebíčsku a Břeclavsku, jinak jsou zatím moravští sedláci mírnější v odhadech ztrát.

Zemědělce však netrápí jen sucho, ale také ranní či noční mrazy, které se v posledních třech týdnech vyskytují. Přílišné střídání studených a teplých dnů rostlinám obecně neprospívá. Mrazy neškodily jen ovocným stromům, ale vadí i řepce, máku či cukrovce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist