https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miss-cr-pustila-temelin-k-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miss ČR pustila Temelín k vodě

10.5.1999 18:59 | PRAHA (EkoList)
Miss ČR Helena Houdová dnes za asistence Jana Beránka a Jakuba Patočky z Hnutí DUHA "pustila k vodě" maketu jaderné elektrárny Temelín (JETE). Symbolická akce měla upozornit na otevřený dopis, který před středečním jednáním vlády o osudu JETE iniciovalo právě Hnutí DUHA, a který podepsala řada známých osobností.
 

Text dopisu připomíná členům vlády slib, že rozhodnou podle výsledků práce expertního týmu, který vláda za tímto účelem zřídila. podle signatářů dopisu závěrečná zpráva týmu rozhodně nehovoří ve prospěch dostavby.

Miss ČR Helena Houdová odstrkuje od břehu Vltavy poblíž budovy české vlády maketu JE Temelín. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Druhým důvodem, proč by vláda neměla souhlasit s pokračováním dostavby elektrárny je nevyřešený problém likvidace vyhořelého jaderného paliva.

A konečně třetím bodem, na nějž dopis upozorňuje je obava před možným opakováním podobné havárie, jaká proběhla v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl v roce 1986.

Dopis podepsali kromě Heleny Houdové například herci Tomáš Hanák, Táňa Fischerová a Petr Vacek, filozofové Jan Sokol, Miroslav Petříček sociologové Fedor Gál či Hana Librová, spisovatelé Jáchym Topol či Tereza Boučková, hudebníci Blanka Šrůmová, Michal Prokop či Roman Pokorný a mnohé další osbnosti českého veřejného života. Do této chvíle je pod dopisem 157 podpisů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist